vrijdag 9 december 2011

Creme catalana

Een heerlijk nagerecht met het recept van het voormalige nummer 1 restaurant van de wereld, El Bulli! Het komt uit hun fantastische kookboek ' thuis koken met Ferran Adria', waarin alle recepten met foto's met wat tekst worden voorgedaan. Door alle specerijen en citrus die meegekookt worden in de melk krijgt deze creme catalana een wat frissere, licht kruidige smaak.

Iedereen kent natuurlijk ook de creme brulee en ondanks dat de creme catalana er wel erg op lijkt is het zeker niet hetzelfde! Een creme brulee kook je au bain marie in de oven en smaakt voornamelijk naar vanille en een creme catalana kook je in een pan op het vuur, traditioneel met kaneel en citroen. Bovendien is creme brulee Frans en creme catalana Spaans. Zelf vind ik beide nagerechten even lekker, maar een creme catalana is in 15 minuten al klaar om af te koelen in de koelkast. Daarom nu een lekker creme catalana recept, voor 4 personen (of een kleine 5).
- 500 ml volle melk
- 8 el slagroom
- 1 kaneelstokje
- 2 grote repen citroenschil
- 2 repen sinaasappelschil
- 1/2 tl venkelzaad of steranijs
- 1 opgespleten vanillestokje
- 6 eidooiers
- 90 gr suiker
- 4 tl maizena

Giet de melk en room in een grote pan. Doe er de kaneel, citroenschil, sinaasappelschil, venkelzaad/steranijs en het vanillestokje bij. Breng het mengsel op laag vuur aan de kook. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker en maizena met een garde tot een gladde, licht gele massa. Giet de hete melk door een zeef al roerend bij de eimassa. Giet alles in een schone pan op laag vuur. Laat het 10 minuten licht pruttelen, continu roerend. Wacht tot de massa gebonden is en schep het in een hittebestandige 1 persoonsschaaltjes en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
Haal dan de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi met suiker. Zelf gebruik ik nu het liefst mijn gasbrandertje op de suiker te karamelliseren, maar je kan de creme catalana ook onder de hete grill in je oven zetten. Het nadeel van de grill is dat je creme catalana zelf ook warm wordt en dat vind ik zelf minder lekker, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten