zondag 11 januari 2015

Vislasagne met wit vis en garnalen

Een lekkere Venetiaanse lasagne met vis van Jamie Oliver. Het duurt wel ruim een uur voordat het klaar is dus het is zeker geen snel receptje voor de doordeweekse dag. Het zijn allemaal simpele handelingen en dit gerecht is het zeker waard!

 Het originele recept is met een witvis. Ik heb ervoor gekozen om de lasagne met kabeljauw te maken want die behoudt zijn vorm goed tijdens het koken, maar je kan dit ook maken met andere vissoorten. Wit vis vind ik persoonlijk het lekkerst, maar zelfs zalm is mogelijk met dit recept!

Vislasagne
4 - 5 personen

- 125 gr boter
- 2 middelgrote wortels, geschild en in kleine stukjes
- 3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 1 venkel
- bos platte peterselie, steeltjes en blaadjes apart
- vers of gedroogd laurierblaadje
- 2 plakken pancetta of bacon
- 12 hele garnalen, dus met kop!
- 100 ml witte wijn
- 850 ml melk (vol of halfvol)
- 80 gr bloem
- zeezout, peper
- 1/2 nootmuskaat, geraspt
- 600 gr witte visfilets (vb kabeljauw, zeebaars)
- 300 gr cherrytomaatjes, gewassen en doormidden gesneden
- 70 gr parmezaan, geraspt (Geen voorgeraspte parmezaan kopen hoor, de blokken parmezaan smaken veel lekkerder!)
- 250 gr lasagnevellen, gedroogd of vers
- 50 gr broodkruim
- schil van 1 citroen, geraspt

De eerste laag van de lasagne

Verwarm de oven voor op 200C. Begin met het smelten van de helft van de boter in een grote pan op matig vuur. Voeg de ui, wortel, selderij en venkel toe en fruit deze 10 minuten. Maak ondertussen de garnalen schoon, maar bewaar de koppen. Vergeet niet de darmen er uit te halen! Rol de peterselietakjes en laurier in de pancetta en knoop dit bundeltje vast met wat keukentouw. Doe dit samen met de garnalenkoppen bij groente en laat alles ongeveer 15 minuten doorkoken, totdat de groenten zacht zijn maar niet verkleurd. Giet de wijn er bij en laat deze een paar minuten inkoken. Voeg dan de melk toe en laat het geheel op laag vuur weer aan de kook komen. Draai zodra de melk begint te koken het vuur uit en leg de deksel op de pan. Zo kunnen alle smaken op elkaar inwerken. Om de roux te maken verhit je in een andere grote pan de boter. Voeg de bloem toe als de boter helemaal gesmolten is en begint te pruttelen. Roer de bloem goed door de boter tot een papje en laat dit een paar minuten doorkoken om de bloem te garen. Haal ondertussen de garnalenkoppen en kruidenbundel uit te melk, maar knijp deze nog extra uit om alle smaak in het gerecht te krijgen. Giet een flinke lepe hete melk bij de roux en roer het glad. Herhaal dit totdat de melk en groente op zijn en je een dikke, witte saus heb. Laat dit roerend aan de kook komen. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. 

Schep een kwart van de saus in een grote ovenschaal en strijk het gelijkmatig uit. Verdeel hier een derde deel van de vis, de tomaten en de gehakte peterselie. Verdeel een kwart van de parmezaanse kaas er over en bedek alles met lasagne bladen. Herhaal dit nog 2 keer. Hou genoeg saus en kaas over om een dun laagje over de bovenste lasagne bladen te smeren. Maal de broodkruimels, peterselie en citroenschil fijn in een keukenmachine en verdeel dit over de lasagne. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze 45 min. in de oven. Haal na een half uur de folie er af, zodat er een mooi bruin korstje op de lasagne ontstaat. Serveer het met een simpele salade, bijvoorbeeld met rucola.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten