vrijdag 16 januari 2015

Zelfgemaakte kipshoarma


Iedereen kent het wel, de veelte vette broodjes shoarma bij de lokale afhaal. Vanaf nu heb je daar nooit meer last van, maak je eigen shoarma! Deze shoarma is gemaakt van kip, dus extra mager. Mocht je geen ijzeren spiesen hebben om de shoarma aan te garen dan kan je ook gebruik maken van houten sateprikkers. Hou er wel rekening mee dat deze minder warm worden in de oven, dus verleng de oventijd. Voor extra smaak kan je de shoarma ook klaarmaken op een barbecue. Vergeet dan niet de sateprikkers eerst in water te weken zodat deze niet verbranden op de barbecue.


Om deze shoarma compleet te maken, serveer de kip in pita broodjes met tomaten, sla en saus. Een makkelijk recept voor een goede knoflooksaus bij deze shoarma die je a la minute kan maken. Meng yoghurt, dit kan dikke Griekse yoghurt of gewone yoghurt zijn, met kleingesneden knoflook, oregano, dille, zout en peper. Als je wilt kan je ook wat mayonaise toevoegen. Breng op smaak zoals jij het lekker vind!

Oops, vergeten een foto te maken! Beloof dat ik er de volgende keer wel een zal maken

Let op dat je de kip de avond ervoor alvast in de marinade moet leggen. Mocht je het de avond ervoor vergeten zijn, de kip moet minimaal 3 uur marineren!

Dit reept is gebaseerd op het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, 'Comfort Food'. Ik heb tot nu toe pas 5 reepten gemaakt, maar dit waren allemaal toppers. Zelf vind ik het leuk dat Jamie weer een boek uitbrengt met uitgebreidere recepten, ten opzichte van zijn laatste 'minutes' boeken. Dus mocht je nog op zoek zijn naar een nieuw kookboek en heb je tijd om te koken, zoals in het weekend, dit is zeker een goede aanschaf!

Kipshoarma
2-3 personen

- 600 gr kippendij filets (verkrijgbaar in de supermarkt)
- 2 kardemompeulen
- 1/2 - 1 tl venkelzaad, komijnzaad en korianderzaad, gerookt paprikapoeder
- 1/2 tl kaneel, gemalen komijn
- snuf chili poeder, naar smaak
- 3 tenen knoflook
- 1 groot laurierblad
- 2 el yoghurt
- 1 volle tl pindakaas
- olijfolie
- 2 rode paprika's
- 1 ui
- 2 citroenen
- 2 tomaten

Bereiding
Begin met het maken van de marinade. Leg de kippendijen in een kom. Kneus de kardemompeulen en haal de pitjes er uit. Rooster deze in een droge koekenpan samen met het venkel, komijn en korianderzaad. Als het lekker begint te ruiken in de keuken giet je de kruiden in een vijzel. Vijzel de specerijen tot een fijne stof en voeg de overige specerijen toe. Snijd de tenen knoflook klein en voeg deze toe aan de vijzel. Snijd de steeltjes uit de laurier en snijd het blad klein. Voeg deze ook toe aan de vijzel en meng dit samen met de yoghurt, pindakaas en olijfolie tot een marinade. Giet deze marinade over de kip en zorg dat elk stukje kip bedekt is met marinade. Dit gaat het makkelijkst door met je handen de marinade te verdelen. Dek de kip af en laat een nacht in de koelkast staan.

Verwarm een oven voor op 200 graden. Snijd de paprika's, citroen en uien in grote stukken en de tomaat in partjes. Begin dan de shoarma aan de spiesen te rijgen. Begin altijd met een stuk citroen en tomaat. Daarna kan je zelf variƫren met de volgorde en hoeveelheden van kip, paprika en ui. Eindig weer zoals je bent begonnen, met een stuk tomaat en citroen. Ga zo door tot alle kip op is. Leg de spiesen op een bakblik, het liefst met een raster er onder zodat de kip de bodem niet raakt. Zet het bakblik in de oven, gedurende zo'n 20 minuten. Controleer altijd of de kip gaar is!

Serveer met pita broodjes, een salade en saus.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten