dinsdag 24 januari 2012

Cannelloni met spinazie en ricotta

Fantastische vegetarische cannelloni met spinazie en ricotta! Een echt Jamie Oliver-recept want het is makkelijk maar toch erg lekker, precies wat ik zoek in een recept. Wat ik verrassend vond in dit recept is de ansjovis in de witte saus, maar het smaakt echt geweldig. De cannelloni's kan je kopen bij de supermarkt (ik heb ze bij de Albert Heijn gekocht) maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken. Rol dan de verse lappen pasta om iets bebloemd (zoals hout, deegrollertje) om de vorm van cannelloni te maken. Laat het een tijdje drogen zodat het zijn vorm behoudt. Het vullen van de cannelloni's gaat echt het makkelijkst met een spuitzak. Mocht je nou geen spuitzak hebben, knip dan het hoekje van een boterhamzakje en dan heb je een improvisatie-spuitzak!

Het is een vegetarisch recept maar je kan er makkelijk vlees aan toevoegen zoals varken of kip. Wij hadden nog wat varkensrollade over dus die hebben we in kleine stukjes gesneden en door de spinazie geroerd. Tijd voor het recept!

Cannelloni met spinazie en ricotta
voor 2 a 3 personen

- olijfolie
- 1 klont boter
- 1 teen knoflook, gepeld en dun gesneden
- handvol verse marjolein of oregano, grof gehakt
- ¼ bolletje nootmuskaat, geraspt
- 1 zak spinazie, goed gewassen
- handvol vers basilicum, de blaadjes apart de steeltjes gehakt
- 1 blik van 400 gr gepelde tomaten van topkwaliteit
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- een mespunt suiker (optioneel, zelf heb ik het niet gebruikt)
- 250 g kruimelige ricotta
- handvol vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
- +- 16 cannellonipijpjes
- 120 g mozzarella, in brokjes verdeeld

Voor de witte saus
- 250 ml crème fraîche
- 2 ansjovisfilets, fijngehakt
- handjevol van het stuk geraspte Parmezaanse kaas     

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een pan op hoog vuur en doe er direct (dus in een opwarmende pan) een scheutje olijfolie, de boter, 1/2 teen gesneden knoflook, marjolein of oregano en geraspte nootmuskaat in. Als de pan dan heet is, is de knoflook ondertussen zacht geworden. Voeg dan de spinazie beetje bij beetje toe en blijf deze omscheppen zodat hij slinkt. Als alle spinazie is geslonken, haal de spinazie uit de pan en laat ze afkoelen in een grote kom.
Zet de pan terug op het vuur, doe er wat olijfolie, de andere helft van de knoflook, de basilicumblaadjes en de tomaten toe. Vul het tomatenblik tot aan de helft met water en giet dat er ook bij. Laat het mengsel aan de kook komen, zet het vuur dan laag en voeg zout en peper (en suiker) toe. Laat het 10 minuten rustig doorpruttelen totdat je een nog best dunne tomatensaus hebt. Haal de pan van het vuur en voeg de basilicumblaadjes toe. Ondertussen is de spinazie genoeg afgekoeld. Knijp het overtollig vocht er wat uit in een kleiner kommetje. Hak de spinazie fijn en doe die terug in de grote kom. Meng het vocht, de ricotta en een handvol parmezaanse kaas er door. Doe dit mengsel in een spuitzak en vul de cannelloni's. Giet de tomatensaus in een ovenschaal. Leg de cannelloni's in de tomatensaus.
Voor de witte saus moet je de creme fraiche, ansjovis en een hand parmezaanse kaas met wat zout en peper door elkaar roeren.  Verdun de saus met wat water zodat je het over de cannelloni kan scheppen/gieten. Sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi met de rest van de parmezaanse kaas en de brokjes mozzarella. Zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven totdat het er mooi goudbruin uit ziet en de saus borrelt. Eet smakelijk!

2 opmerkingen: