dinsdag 7 februari 2012

Linzertorte; taartje met jam

Dit taartje heb ik vorig jaar gegeten op wintersport. Die hadden we toen gekocht in de plaatselijke supermarkt en het was niet zo'n groot succes, maar zelfgemaakt is het erg lekker! Het is eigenlijk een notendeeg met jam, dus erg simpel maar erg smaakvol. En je kan makkelijk varieren, zelf heb ik dit recept gemaakt met amandelen en bramenjam, maar het is ook erg lekker met hazelnoten of bosvruchtenjam. Gebruik je andere noten, rooster deze dan eerst en maal ze daarna tot meel in de keukenmachine. Probeer wat verschillende combinaties uit om de lekkerste te vinden!

Linzertorte

- 150 gr bloem
- 150 gr amandelmeel (of andere noten)
- 150 gr bloem
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 pot bramenjam (zo'n 350-400 gr)
- zout
- 1 eidooier

Kneed deeg van de bloem, amandelmeel, boter, basterdsuiker, ei en een flinke snuf zout tot een glad deeg. Kneed niet langer dan nodig is en laat het deeg afgedekt een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 200C (175 hetelucht). Neem 2/3 van het deeg en rol het uit tot een ronde plak van ongeveer 1 cm. dik. Bekleed een quiche- of springvorm (zo'n 24 cm doorsnee). Verdeel de bramenjam over de deegbodem. Rol van het overgebleven deeg uit tot een halve cm. dikke plak en snijd er repen van. Maak een vlechtwerk (zoals bij appeltaart) boven op de taart. Kluts de eidooier los en bestrijk er de bovenkant van de taart mee. Bak de zo'n 40 minuten, laat hem daarna afkoelen en verwijder na zo'n 10 minuten de rand van de springvorm.

1 opmerking:

  1. Er ataat 2 x bloem en geen boter. Moet het 150 gr boter zijn?

    BeantwoordenVerwijderen