vrijdag 6 januari 2012

Simpele taart met blauw en rood fruit

Dit is een van de meest nationalistische Amerikaanse taarten die ik ken, want deze taart bestaat uit de 3 kleuren van de Amerikaanse vlag en wordt geserveerd op hun independence day. Nou bestaat de Nederlandse vlag uit precies dezelfde 3 kleuren dus het is eigenlijk ook een Nederlandse taart. Het zanddeeg moet de kleur wit voorstellen en de vruchten zijn rood en blauw, alleen verkleuren de vruchten meer tot  paars in de oven.
Voor het zanddeeg gebruik ik mijn basisrecept, alleen met wat minder suiker dan normaal. Het suiker dat ik niet in het deeg stop meng ik door de vruchten, want die zijn anders iets te zuur. Het is een super simpel recept, eigenlijk alleen zanddeeg vullen met vruchten, suiker en ei. Je kan wat extra deeg maken en wat leuke vormpjes op de bovenkant van de taart maken ( de Amerikanen doen er vaak sterretjes op, zoals in hun vlag). De vruchten zijn lekkerder vers, maar aangezien dit niet het seizoen is voor fruit kan je ook diepvriesfruit gebruiken. Laat het fruit wel eerst ontdooien zodat ze de taart niet te vochtig maken. Dit recept is genoeg voor een springvorm (of quichevorm) van 22cm doorsnede.

Independence day-taart
- 65 gr poedersuiker
- 2 eidooiers
- 125 gr boter , koud maar wel zachter
- 200 gr bloem
- 300 gr blauwe bessen en rood fruit
- 5 el suiker
- wat ei en melk om te bestrijken

Begin met het zandtaartdeeg door de suiker, eidooiers en boter te mengen met een mixer met deeghaken. Laat de mixer draaien tot er een glad, homogeen mengsel ontstaat. Zeef de bloem en en voeg toe. Meng de bloem door het deeg en vorm een bal. Kneed het deeg nog door met je handen en verpak het dak in plasticfolie. Leg het deeg zo'n 15 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 200C.
Rol het deeg uit tot een grote ronde lap. Bedek de bodem van de taartvorm met het deeg en snijd het deeg dat over is er af. Bewaar het extra deeg voor de versiering. Was het fruit, laat ze uitlekken en verdeel ze over de taartbodem. Bestrooi ze met de suiker. Gebruik het deeg dat je over hebt om de bovenkant van de taart te versieren (met sterren, streepjes of wat je maar wilt). Klop het ei los met de melk en bestrijk hiermee het deeg aan de bovenkant van de taart. Bak de taart in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin. Neem de taart uit de oven en serveer hem warm of koud met een bolletje vanilleijs.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. je moet de taart eerst in de oven doen en dan de vruchten erop leggen duhhh

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat kan ook, maar dan zou ik wel een laagje custard of een andere creme onder het fruit smeren na het blind bakken. Anders wordt het waarschijnlijk een wat droge taart!

    BeantwoordenVerwijderen