dinsdag 6 januari 2015

Worteltaart met roomkaas topping

Vergis je niet, deze taart smaakt niet naar wortel! De wortel zorgt er vooral voor dat de taart niet uitdroogt, wat toch een van de grootste problemen is van taart bakken. Bovendien maakt het deze taart gezonder, wat altijd mooi is meegenomen gezien alle goede voornemens. In Amerika wordt deze taart standaard geserveerd met cream cheese-topping, en gelijk hebben ze want dat past er zeker goed bij!

Mijn versierde, gestapelde worteltaart

Worteltaart
8 personen

- 200 gr bloem
- 115 gr suiker
- 50 gr bruine basterdsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl kaneelpoeder
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl nootmuskaat
- 185 ml plantaardige olie
- 2 eieren
- scheutje vanille extract
- 1 el sinaasappelrasp
- 190 gr geraspte wortel (dit waren bij mij 4 wortels)
- 1 geraspte handappel
- 100 gr rozijnen
- 50 gr walnoten

Voor de topping
- 85 gr roomkaas (vb philadelphia), op kamertemperatuur
- 50 gr roomboter, op kamer temperatuur
- 220 gr poedersuiker
- 1 el water, optioneel
- scheutje vanille extract
- snuf kaneelpoeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190C. Begin met het los kloppen van de eieren. Voeg de olie, vanille extract, sinaasappelrasp en suiker toe en mix met een pollepel. Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en nootmuskaat en voeg deze toe aan de mix. Roer alles rustig door en voeg de geraspte wortel, rozijnen en walnoten toe. Als de mix te droog is kan je wat sap toevoegen van je geraspte sinaasappel.

Vet een springvorm en, als je wilt, kan bakpapier op te bodem leggen (persoonlijk heb ik nog nooit problemen gehad zonder bakpapier). Giet de wortelcake mix in de bakvorm. Bak de cake zo'n 30 tot 35 minuten, totdat een satéprikker er bijna droog uitkomt. Laat de cake wat afkoelen in de vorm voordat je hem er uit haalt.

Terwijl de cake in de oven zit kan je de topping bereiden. Het is belangrijk dat zowel de roomkaas als boter op kamertemperatuur zijn, aangezien je topping hierdoor makkelijker glad te slaan is en beter mengt. Meng de roomkaas en roomboter met een mixer tot een glad geheel en voeg een scheutje vanille extract en een snuf kaneelpoeder toe. Mix de poedersuiker door het mengsel, maar wees voorzichtig anders is je keuken een grote poedersuiker-stofwolk. Blijf continue proeven totdat je de juiste zoetheid hebt bereikt.

Als de cake is afgekoeld besmeer je deze met de topping. Let op dat de cake volledig is afgekoeld, anders zal de topping er van af smelten!

Eet smakelijk!


3 opmerkingen: