maandag 19 december 2011

Nog meer kerst: Rundermedaillons in rodewijnsaus

Een echte (kerst)klassieker, rundermedaillons in rodewijnsaus met aardappelpuree en sperzieboontjes! Soms is er namelijk niets zo lekker als een klassiek, ouderwets kerstgerecht. Dit gerecht kan je ook gewoon op een ander moment in de maand eten, eigenlijk is het vooral een goed wintergerecht. Ik had zelf nog nooit een rodewijnsaus gemaakt, dus dit was een prima moment om het een keer uit te proberen.
Ik zou er zelf niet voor kiezen om dit voor meer dan zo'n 6 personen te maken. Niet omdat het zo'n lastig recept is (want dat is het echt niet) maar omdat je dan op 6 biefstukken tegelijk moet letten! En er is niets zo zonde als een doorgebakken biefstukje. De rodewijnsaus kan je makkelijk voor wat meer mensen maken, of maak gewoon wat extra's zodat je de volgende dag ook nog wat saus hebt!
Dit recept komt uit de kersteditie van de foodies. Zij gebruiken truffelboter in hun recept, maar aangezien ik dat niet heb, gebruik ik kruidenboter of normale roomboter. Dit recept is voor 4 personen. Als het onderdeel is van een 3gangenmenu is het genoeg voor 6 (natuurlijk wel 2 runderfilets bijkopen).

- 800 gr sperziebonen
- 4 takjes verse tijm
- 3 sjalotten
- 4 runderfilets
- 4 plakken bacon (of ontbijtspek)
- 1 kg aardappelen
-  1el olie
- 1 tl tomatenpuree
- 1 el bloem
- 200 ml rode wijn (bijvoorbeeld de Spaanse Rioja)
- 200 ml runderfond
- 2 el boter
- 1/2 a 1 el suiker
- 250 ml melk
- 40 gr kruidenboter
- zout en peper

Schil de aardappels, was ze en kook ze in zo'n 20 minuten gaar in zout water. Maak de bonen schoon en snijd de sjalotten klein. Verwarm de oven voor op 175C. Omwikkel elk stuk runderfilet met bacon. Verhit de olie in een ovenvaste pan en bak het vlees op hoog vuur. Bak het vlees 2 minuten per kant op hoog vuur. Bak de tijm kort mee en breng op smaak met zout en peper. Neem het vlees met de tijm uit de pan. Doe ondertussen de sperziebonen in een pan kokend, gezouten water en kook zo'n 12 minuten.
Fruit de helft van de sjalotten in het hete bakvet. Roer de tomatenpuree erdoorheen en bestrooi met de bloem. Bak kort mee en blus dan af met de rode wijn en de fond. Breng het geheel weer aan de kook en laat 2 minuten koken op laag vuur. Leg het vlees met tijm terug in de pan met saus en smoor het zo'n 5 minuten in de oven.
Giet de bonen af. Verhit de normale boter en fruit er de rest van de sjalotten in. Bestrooi met de suiker en laat rustig roerend karameliseren. Voeg 5 el water toe en roer de sperziebonen er door. Giet dan de aardappels af, voeg de kruidenboter toe en de melk. Stamp het geheel grof. Breng de sperziebonen en de puree op smaak met zout en peper. Haal de rundermedaillons uit de oven en serveer met de sperziebonen en puree. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten