zondag 11 december 2011

Simpele kerstdiner bijgerechten

Een kerstdiner koken voor een groep vrienden is al stressvol genoeg, daarom is het handig als je wat recepten hebt die weinig moeite kosten maar toch erg lekker zijn! Ik had afgelopen 'Sinterkerst'-diner met mijn jaarclub en aangezien wij met 10 dames zijn, kwamen deze recepten heel goed uit. Je kan het snel voorbereiden en omdat het rustig in de oven bereid wordt kan je ondertussen gezellig bij je gasten zitten.

De recepten die ik met 2 clubgenootjes heb gemaakt zijn 1) pompoensalade met mandarijndressing, 2) gestoomde wortels met mandarijn en 3) aardappelgratin met rozemarijn.  Deze recepten waren een bijgerecht bij de coq au vine, maar kunnen ook zeker bij andere gerechten geserveerd worden! Alle 3 de recepten zijn voor 4 a 5 personen als bijgerecht.


Pompoensalade met mandarijndressing
Lekker kruidige, frisse salade met flespompoen met specerijen uit de oven, feta, walnoten en rucola.

- 1 flespompoen
- 1 tl komijn
- 1 tl kaneel
- zout

- peper
- walnoten
- feta
- rucola
- 2 mandarijnen
- (extra virgin) olijfolie

Verwarm de oven voor op 200C. Was de pompoen en snij in stukken. Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal. Voeg 1 a 2 el olijfolie, de komijn, kaneel, zout en peper toe en hussel alles goed door elkaar (met je handen werkt het beste). Zet de schaal zo'n 40 minuten in de oven, totdat de pompoen zacht is. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Maak dan de mandarijndressing door 2 mandarijnen uit te knijpen en daar dezelfde hoeveelheid olijfolie aan toe te voegen. Roer goed door en strooi er wat zout en peper bij. Proef je dressing en bepaal of er nog meer olijfolie, zout of peper bij moet. Breek de walnoten in kleinere stukken en verbrokkel de feta. Verdeel de walnoten, feta en rucola over de pompoen. Giet de dressing er over heen en meng alles goed.


Gestoomde wortels met mandarijn
- 500 gr kleine worteltjes (+- 5 tot 10 cm groot)
- goede scheut olijfolie
- +/- 1 el vloeibare honing (naar smaak)
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 mandarijn
- 2 klontjes boter
- 1 opgeklopt eiwit
- bakpapier

Leg 2 stukken bakpapier ter grootte van een theedoek op elkaar op een bakplaat. Leg de de wortels in het midden, besprenkel ze met olijfolie, honing, zout, peper en rozemarijn. Knijp 1/2 mandarijn erboven uit en leg de andere helft erbij. Meng wat met je handen. Bestrijk dan de randen van de vellen bakpapier met het opgeklopte eiwit (het is een soort lijm, zodat het pakketjes gaat stomen in de oven) en vouw het pakketje goed dicht. Smeer nog wat eiwit erbij bovenop om alles wat beter dicht te plakken (het is niet erg als het nog ietsje ergens opstaat, maar probeer zoveel mogelijk dicht te vouwen). Zet de pakketjes op 200C in de oven, voor ongeveer 45min.  Pas op met het openen van het pakketje want er komt hete stoom uit!

Aardappelgratin
-
1/2 ui, in stukjes
- 6 aardappels
- 200 ml slagroom
- 200 ml melk
- 2 takjes rozemarijn
- 2teentjes knoflook, klein gesneden
- 30 gr roomboter
- flinke snuf zout en peper

Verwarm je oven voor op 230C. Schil de aardappels en snij ze in plakken van +- 1/2 cm dik. Spoel ze niet af want je hebt het zetmee nodig voor de binding. Doe ze in een steelpan met de room, melk, ui, rozemarijn, zout en knoflook. Breng aan de kook en laat rustig doorborrelen tot de aardappelen gaar zijn (+- 5-7 minuten). Vet ondertussen een (grote) ovenschaal in met boter. Roer wat peper door het mengsel en giet het in de ovenschaal. Haal de rozemarijn ertussen uit (wss zijn er al wat takjes afgegaan door het koken, als er wat in blijven zitten is dat geen probleen alleen opletten met eten). Verdeel de boter in stukjes over de ovenschaal. Zet het geheel dan zo'n 10 minuten in de oven, totdat de aardappels mooi bruinig zijn. Laat zo'n 10 minuten afkoelen.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten