woensdag 14 december 2011

Scones en shortbread

Dit is mijn eerste bericht over een ontbijt/lunch/brunch-recept! Waarschijnlijk omdat ik 's avonds meer varieer met eten, maar vooral omdat ik eigenlijk alleen in het weekend tijd heb om uitgebreid te ontbijten of lunchen (en dan vaak alleen op zaterdag omdat mijn vriend en ik op zondag hockeyen). Maar als ik dan toch een lekker ontbijtje neerzet is het vaak iets van een gekookt eitje, lekkere broodjes, scones of shortbread! Zeker met dit sobere, koude weer is het een goede idee om je vriend(in) en/of jezelf eens te verwennen met een uitgebreid ontbijtje, lunch of brunch, daarom hier 2 lekkere maar makkelijke recepten.

Scones 
Typisch Engels, snel te maken en er zijn allerlei variaties op. Zelf voeg ik vaak wat rozijnen toe aan de scones, maar er kan van alles doorheen worden geroerd. Lekker bij dikke vanillekwark en met jam en boter (of met een mascarpone-slagroommix, zoals het traditioneel wordt geserveerd, maar dat vind ik zelf wat te zwaar). Dit recept is genoeg voor 10 scones (ongeveer genoeg voor 4 personen).
  • 220 gr zelfrijzend meel
  • 2 tl bakpoeder 
  • 1 ,5el lichtbruine basterdsuiker
  • 70 gr koude boter, in blokjes
  • 1/2 tl vanille extraxt
  • 100 ml karnemelk of volle melk
  • snuf zout
  • (naar smaak: rozijnen, gedroogde cranberries, etc)
  • Serveer met jam, boter en vanillekwark
  Begin het met voorverwarmen van de oven op 220C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom, voeg de suiker toe en meng goed. Werk dan de boter door de bloem met je handen door de stukjes boter tussen je vingers te wrijven. Als het mengsel goed de boter heeft opgenomen (het is nu kruimelig) maak je een kuiltje in het midden en werk je beetje bij beetje de melk erdoor. Als je iets van rozijnen toe wilt voegen, doe dat nu. Maak een bal van het deeg. Het deeg moet soepel zijn maar niet te plakkerig. Verdeel het deeg in ongeveer 10 bolletjes en leg ze op de bakplaat. Besmeer de scones iets met melk (zo krijgen ze een mooie bruine kleur) en bak ze 12-14 minuten gaar. Laat de scones kort even afkoelen. Serveer de jam, boter en/of vanillekwark er bij.
Let op, scones drogen snel uit, dus je kan ze niet te lang bewaren (ongeveer 2 dagen).


Shortbread
Dit recept heeft zijn naam gekregen door de hoeveelheid boter die in shortbread zit. Want dankzij al dat boter breekt het snel doormidden en heb je dus altijd letterlijk short bread. Dit is ook weer een typisch Engels recept, maar ook met deze is makkelijk te variƫren. Ik maak hem vaak met pistachenootjes en gekonfijte gember, maar je kan hem ook naturel maken of zelfs met cacao! Alle 3 de recepten staan hieronder beschreven. Men(oftewel oude Engelse omaatjes die bakwedstrijden winnen) zegt dat de techniek het geheim is tot de lekkerste shortbreads: zorg voor koude handen en nog koudere boter! Dit recept is genoeg zo'n 8 personen, dus een grote springvorm/quichevorm.

  • 85 gr suiker + extra om te bestrooien
  • 250 gr ijskoude boter, in blokjes
  • 330 gr bloem
  • snuf zout
  • ( 50 gr pistachenootjes, gehakt)
  • (3 el gekonfijte gember, in stukjes)
Verwarm de oven voor op 180C en vet de bakvorm in. Werk de boter, suiker en bloem tot een kruimelig deeg met je vingers (kan ook met de keukenmachine). Voeg hier voor het pistache-gemer shortbread de pistachenootjes en de gekonfijte gember toe. Kneed met de hand het deeg ongeveer 1 minuut op een koud en licht bebloemd werkvlak tot een soepel deeg. Druk het deeg in de bakvorm en bak de shortbread zo'n 25 minuten. Neem de bakvorm uit de oven, bestrooi met suiker en snijd in repen. Laat afkoelen in de vorm.
Voor de chocolade-variant gebruik je het basisrecept, alleen nu maar 300 gr bloem en voeg je 25 gr cacao toe tegelijkertijd met alle andere ingrediĆ«nten. Zet de oven op 150C en bak dit shortbread zo’n 50 minuten. Serveer met wat boter (en zout). Eet smakelijk!
Ik ben ook nog bezig met het recept ‘theebrood’, wat eigenlijk al een beetje zegt wat het is namelijk een brood met thee, rozijnen en chinese 5-kruidenpoeder. De smaak is al erg lekker, alleen is hij nog iets te compact… Dus binnenkort nog een recept voor bij het ontbijt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten