maandag 12 december 2011

Coq au vin met cognac en bospaddestoelen

Het duurt even maar dat heb je ook wat, een lekker stoofgerecht! Aangezien ik net een braadpan van sinterklaas heb gekregen (bedankt Sinterklaas!) was ik helemaal enthousiast om dit te gaan maken. Het recept komt uit de kersteditie van de Delicious en duurt zo'n 3 uur om te maken. Deze coq au vine is extra lekker omdat alle traditionele ingredienten er in zitten (zoals de rode wijn en wortel) maar er zijn ook 'nieuwe' ingredienten toegevoegd, zoals de cognac. Je kan je kip laten garen in de oven of op het vuur. Zelf heb ik de braadpan 2 uur op het vuur laten staan, maar beide manieren werken goed.
Een groot voordeel van dit recept is dat het je al 1 a 2 dagen van te voren kan voorbereiden. Als je dit recept, net als ik, serveert bij een kerstdiner, hoef je de coq au vin alleen nog maar op te warmen en de bospaddestoelen toe te voegen. Het recept is genoeg voor 8 personen in een klein 3gangenmenu en wat bijgerechten. Als je de coq au vin gewoon als avondeten serveert met bijvoorbeeld aardappelpuree en wat groentes, dan is het genoeg voor zo'n 4 a 5 personen.

Coq au vin
- 4 kippenbouten
- 150 gr gerookte spekblokjes
- 150 gr sjalot, grof gesneden
- 100 gr prei, in ringen
- 100 gr wortel, in plakjes
- 4 tenen knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml cognac
- 400 ml gevolgeltefond (de fond van de albert heijn (380ml) is ook goed)
- 400 ml rode bourgogne
- 1 el tijmblaadjes
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes rozemarijn
- 25 gr bloem
- 50 gr boter
- 250 gr gemengde bospaddestoelen (champignons kan ook)
- 2 el fijngehakte bladpeterselie

Als je de coq au vin in de oven wilt garen, verwarm dan de oven voor op 120C. Snijd de kippenbouten op het gewricht door in dijen en drumsticks en bestrooi ze met peper en zout. Als je geen kippenbouten kan vinden (mijn Albert Heijn verkoopt ze bijvoorbeeld niet en er was geen markt die dag) kan je ook alleen drumsticks gebruiken, koop er dan 10.
Bak het spek op laag vuur in een braadpan/ovenvaste pan. Haal het spek er uit en bak de kip op hoog vuur rondom bruin. Haal de kip er uit en voeg dan de sjalot, prei en wortel toe. Pers de knoflook uit en voeg deze ook toe. Bak alles zo'n 3 minuten. Blus met de cognac en voeg de fond, wijn, tijm, rozemarijn en laurier toe. Doe de stukken kip en de spekjes terug in de pan en breng aan de kook. Zet de braadpan dan in de oven of laat op zacht gas staan gedurende 2 uur. Schep af en toe alles even om.
Meng de bloem met de helft van de boter tot een soort deegje. Neem voorzichtig de kip, rozemarijn en laurier uit de pan en verhoog het gas tot matig vuur. Verkruimel het boter-bloemdeeg over de hete pan (dit zorgt voor de binding). Laat de saus nog 10 minuutjes zachtjes koken. Voeg dan de kip weer toe en laat het gerecht afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Als je het gerecht gaat serveren, verwarm je het zachtjes in een pan of 30 minuten in een braadslede op 180C in de oven. Maak de paddestoelen goed schoon en snijd de paddestoelen in ongeveer gelijke grootte. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak hier de paddestoelen zo'n 4 minuten aan. Bestrooi met zout en peper. Voeg ze toe aan de kip, bestrooi de coq au vin met de bladpeterselie en serveer. Eet smakelijk!

2 opmerkingen: