woensdag 30 november 2011

Eendenborst met pruimensaus en gekonfijte aardappelen

Omdat sinterklaas maar vooral kerst er weer aankomen is iedereen bezig met mooie feestrecepten. Zo ook ik en dit is een echt feestdagen-recept, want het ziet er super uit, smaakt fantastisch en is zonder al te veel stress te maken! Je kan de saus van te voren maken, de aardappels staan rustig in de oven en zo hoef je alleen op de eendenborst te letten. Het recept komt uit de Foodies, maar ik heb het een klein beetje aangepast. Ik vind dat op deze manier de smaak van de pruimen beter tot zijn recht komt en dat de saus niet zo ontzettend dun is (zoals je kan zien op de foto onderaan het recept is het erg waterig). Bovendien miste ik de groente, daarom heb ik er sperziebonen met sjalot bij geserveerd. Dit recept is voor 4 personen.

500 gr aardappels
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
250 ml olijfolie
7 gedroogde pruimen (gebruik je de pruimen uit de tuti fruti-mix van de AH, voeg dan 1 extra pruim toe)
1 ui
1 el boter
1/2 el bloem
1/2 a 1 kippenbouillonblokje
4 eendenborstfilets (normale grootte)
grof zeezout
(sperziebonen en een sjalot)

Verwarm de oven voor op 150C (hetelucht op 130C). Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Pel de knoflook en hak hem grof. Leg de aardappels met de knoflook en rozemarijn in een (diepe) ovenschaal en schenk de olijfolie eroverheen. Zet de aardappels 40 minuten in de oven. Kijk af en toe of de aardappels goed verkleuren en de gaarheid van de aardappels.
Begin dan met de saus, snijd de pruimen in stukjes. Pel de ui en snijd in ringen. Verhit de boter in een steelpan en fruit de ui. Voeg dan de pruimen, bloem en 1/2 bouillonblokje toe en blus alles af met 400 ml water. Laat 15 minuten rustig koken op een laag vuur. Proef tussendoor of er meer bouillonblokje of pruimen in moeten.
(Als je sperziebonen erbij wilt serveren, zet dan nu de sperziebonen met gezouten water op het vuur. Snijdt een sjalot klein en fruit deze. Bak als de sperziebonen klaar zijn, ze kort aan met de sjalotjes.)
Snijd de huid van de eendenborst kruiselings in met een scherp mes. Dit voorkomt dat de eendenborst gaat kromtrekken tijdens het bakken. Verhit een koekenpan en bak de eend op de vette huidkant in zo'n 7 minuten goudbruin. Je hoeft geen olie of boter in de pan te doen, de eendenhuid is van zichzelf al vet genoeg. Draai de eendenborsten dan om en bak nog zo'n 2 minuten. Zet je pan in de oven en laat ze 8 minuten doorgaren. Heb je zoals ik geen pan die in de oven kan, laat dan een ovenschaal warm worden in de oven en leg daar de eendenborst in. De eend moet veerkrachtig aanvoelen, niet te stevig.
Neem de aardappels uit de oven en laat te uitlekken. Bestrooi ze met wat grof zeezout. Neem de eend uit de oven en laat hem een paar minuten rusten. Serveer de eend met de gekonfijte aardappels en de pruimensaus. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten