Ondanks dat in Nederland halloween nog niet zo heel populair is, vind ik het een van de leukste feestdagen. Gelukkig liggen er wel steeds meer halloweenspullen in de winkels en lopen er 's avonds steeds meer kleine spookjes en heksen in de buurt langs de deuren. Zelf doe ik altijd mijn best om alles toch wat te versieren met halloween, bijvoorbeeld door een pompoen uit te hollen of door iets leuks te bakken. Daarom heb ik dit jaar pompoen-taart (beter bekend als pumpkin-pie) en griezelige cupcakes gemaakt!
Sorry dat de foto niet zo mooi is trouwens, ik moest snel een foto maken voordat men begon met eten...
Hieronder staan de recepten van alles wat je op de foto ziet. Eerst de pumpkin-pie;
Ik had dit recept nog niet eerder geprobeerd en opzich is het wel goed gelukt, alleen vond ik dat er niet genoeg pompoen-smaak was en dat het te zoet was. Daarom heb ik 500gr pompoen verhoogd naar 700 gr. en de hoeveelheid suiker verlaagd naar 130 gr.. Het aangepaste recept heb ik nog niet geprobeerd, dus als je dit recept gebruikt, laat vooral een reactie achter!
125 gr bloem
85 gr zachte boter
1 a 2 el water
flinke snuf zout
700 gr pompoen
130 gr bruine basterdsuiker
200 ml room
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1/2 tl nootmuskaat
2 eieren
gehakte pecannoten of walnoten
Begin met de pompoen; ontpit deze en snij in stukken van zo'n 5 cm.. Leg ze op een bakplaat met bakpapier in de voorverwarmde oven (175C) en bak ze zo'n 45 minuten of tot de pompoenstukken zacht zijn. Haal de pompoen uit de oven en snij de schil er af. Leg de pompoenstukken in een vergiet met een schone theedoek (kan ook zonder, laat de pompoen dan langer liggen). De pompoen mag namelijk niet teveel vocht hebben. Maak terwijl de pompoen uitlekt het deeg. Meng hiervoor bloem, boter, water en zout en kneed het mengsel tot een bal. Verpak de bal in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220C. Mix met een staafmixer de pompoen met alle andere ingredienten, behalve de noten, tot een gladde massa. Roer dan de noten er doorheen. Bedek met het deeg een ingevette quichevorm (of springvorm) van zo'n 20 cm. en giet het pompoenmengsel in de vorm.
Bak de taart 15 minuten op 220C. Verlaag dan de temperatuur naar 175Ca en bak de taart nog 45 minuten. Laat de taart wat afkoelen en eet smakelijk!
De recepten voor mijn cupcakes en versieringen
Eerst de cupcakes, dit zijn chocolade-cupcakes met een oranje monchou-chocoladevulling. Ik had het cupcakesrecept van Nigella gebruikt maar is niet goed gelukt omdat ik geen baking soda had. In plaats van de soda had ik bakpoeder gebruikt (er zit namelijk wat baking soda in bakpoeder) maar het effect was niet genoeg en mijn cupcakes waren niet goed gerezen. Ik denk dat het probleem opgelost is door de bloem te vervangen door zelfrijzend bloem en wat meer bakpoeder, dus dat heb ik bij dit recept gedaan. Maar ik heb ook mijn basisrecept voor chocolade cupcakes er bij gezet. Bij dat recept kan je ook de ciderazijn toevoegen, het geeft nanelijk wel een lekker frisje.
Wat deze cupcakes zo halloween maakt is dat als je dit cakeje doormidden bijt, er een oranjekleurige vulling uit komt! Een leuke verrassing en lekkere smeuige chocolade. Dit recept maakt zo'n 18 cupcakes;
Voor de vulling;
113 gr monchou (cream cheese)
1/2 ei
35 gr suiker
80 gr chocolade, in stukjes (ik heb een mix gemaakt van 40 gr witte chocolade, 40 gr pure chocolade)
gele en rode kleurstof
Voor de cupcakes:
210 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr suiker
33 gr cocoa
2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
240 ml Water
65 plus 2 el olie (zonnebloem of arachide)
2 el ciderazijn (appelazijn)
2 tl vanille
Verwarm de oven voor op 175C. Zet cupcakespapiertjes in het cupcake-bakblik. Mix met een elektrische mixer de monchou, ei en suiker in een kleine schaal. Voeg wat gele en rode kleurstof toe, met de verhouding 2 geel, 1 rood. Voeg meer kleur toe voor tot je de juiste kleur hebt. Gebruik een lepel om de chocoladestukjes er door te mengen. Zet het even weg.
Meng in een grote schaal het bakmeel, suiker, cacao, bakpoeder en zout. Meng dan in een tweede kleine schaal het water, olie, azijn en vanille. Voeg dat mengsel toe aan de grote schaal en meng dit met een pannenlikker of lepel. Vul dan de cupcakepapiertjes tot de helft met het cupcake-mengsel. Plaats dan 1 volle theelepel van het oranje-monchoumengsel in het midden van elke cupcake. Giet er nog een klein beetje cupcake-mengsel over. Doordat het chocoladegedeelte zal rijzen zit het oranje-gedeelte straks in het midden van de cupcake. Bak de cupcakes ongeveer 25 minuten.
Basis recept cupcakes, 12 stuks:
125 gr boter, op kamertemperatuur
125 gr fijne kristalsuiker
125 gr zelfrijzend bakmeel
1 a 2 el melk
2 grote eieren op kamertemperatuur
1 el (of wat meer) cacao poeder
1 tl vanille
Mix de boter en suiker tot de suiker goed is opgenomen in de boter. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel toe. En voeg als laatste de melk, cacao en vanille toe. Bak ze 20 a 25 minuten op 170C.
Voor de versieringen van de cupcakes;
Het oranje en zwart op deze cupcakes is gemaakt met mijn standaardreceptje voor de topping:
50 gr boter
50 gr monchou
100 gr poedersuiker
Meng de boter en de monchou met een mixer. Voeg dan beetje voor beetje de poedersuiker toe. Blijft proeven want het verschilt erg per persoon hoe de verhouding in dit recept is. Voeg geel/rode of zwarte kleurstof toe.
De enge, afgehakte vingers zijn eigenlijk gewone vanille koekjes met een rode amandel-nagel. Het is daarom ook een simpel recept, maar het ziet er erg leuk uit! Het is genoeg voor 30 vingers;
1 tl rode kleurstof
30 witte halve amandelen (die van de albert heijn zijn al doormidden, veel handiger dan ze zelf mooi doormidden hakken)
2 grote eieren
1/2 tl vanilla extract
115 gr boter op kamertemperatuur
75gr poedersuiker
5 el kristalsuiker
snuf zout
210 gr zelfrijzend bakmeel
(optioneel; groene kleurstof voor groenige vingers)
Verwarm de oven voor op 175C. Bedek een bakplaat met bakpapier. Meng de amandelen met de rode vloeistof en laat ze verkleuren totdat je de kleur donker genoeg vind (zelf heb ik ze er in laten liggen tot aan het einde van het recept, dus zo'n 40 minuten). Splits 1 ei en zet het eiwit even apart. Meng in een kleine kom de eidooier, een heel ei en vanille. Meng dan met de elektrische mixer (met de kloppers, niet de deeghaken) de boter, poedersuiker, kristalsuiker en zout. Mix op een medium-snelheid tot alles is gemengd. Voeg dan het eimengsel toe en mix nog zo'n 2 minuten. Voeg de bloem toe en mix op een lage snelheid tot alles goed is opgenomen in de massa. Als je groene vingers wilt, voeg dan hier wat groene vloeistof toe. Leg het deeg in plasticfolie voor zo'n 25 minuten in de koelkast.
Halveer het deeg, leg 1 helft weer terug in de koelkast in het plasticfolie. Maak van deze helft 15 vingers door ze uit te rollen en er op 2 plekken in te drukken om de knokkels te vormen. Maak met een mes heel licht streepjes op de knokkels. Voor een extra griezelig effect moet je de vingers iets dunner maken dan hoe je het wilt (het zet iets uit in de oven) en maak ze onregelmatig. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg. Pak dan het bewaarde eiwit en besmeer de vingers wat eiwit. Plak de amandel-nagels op de vingers. Bak ze 12 minuten in de oven, let wel op dat ze niet teveel verkleuren. Laat ze afkoelen voordat je ze in de cupcakes steekt.
Voor het totaalplaatje; Pak een cupcake, smeer er wat zwarte frosting op en steek de vinger er in. Verkruimel wat chocolade-cupcake om 'aarde' te maken. De recepten die hier staan zijn dus niet allemaal volledig uitgetest, dus als je een van deze recepten gebruikt, laat een reactie achter over wat je van het recept vond. Happy Halloween!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten