vrijdag 28 oktober 2011

Gerookte chocolademousse met olijfolie

Lekkere chocolademousse die meteen klaar is, dus geen 2 uur wachten totdat de mousse is opgestijfd! Je kan deze mousse ook maken zonder de chocolade te roken door de chocolade gewoon au-bain-marie te laten smelten, maar het roken geeft wel een speciale smaak aan deze chocolademousse. Ik heb dit recept van George Calombaris van Masterchef Australia, zelf heb ik alleen een andere theesoort gebruikt bij het roken van de chocolade. Hij maakte gebruik van earl-grey thee en ik heb jasmijnthee gebruikt.
Het is geen probleem als je geen rookoven hebt, het kan ook onderin een wok met een deksel. Bij beide is het idee hetzelfde, eerst wat aluminiumfolie onderin leggen dan de rookspullen erop en rustig wachten tot er rook ontstaat. Dit recept is voor 3 a 4 personen.

1 a 2 el houtchips
50 gr suiker
50 gr zout
1 el theeblaadjes (kan alles zijn, vb earl grey of jasmijn)
150 gr pure chocolade
3 el olijfolie
150 ml slagroom

Leg de houtchips in de rookoven. Meng de suiker, zout en theeblaadjes en strooi ze over de houtchips. Zet de rookoven op laag/middel vuur. Breek ondertussen de chocolade in stukjes en zet ze in een schaaltje in de rookoven als die genoeg rookt. Laat de chocolade in 5 minuten smelten en laat wat afkoelen. Klop ondertussen de slagroom stijf. Roer de olijfolie door de gesmolten chocolade. Roer dan de slagroom voorzichtig door de chocolade en klaar is de mousse! Serveer meteen. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten