dinsdag 11 oktober 2011

2 Plaattaarten: citroencreme met frambozen en peren met frambozen

Zoals de naam al zegt, maak ik deze 'taart' op de bakplaat. Waarschijnlijk kan je het ook wel in een bakvorm maken, maar dat heb ik nog nooit uitgeprobeerd. Deze manier is namelijk lekker makkelijk met bakpapier en weinig afwas. Het is alleen niet echt een taart, maar een beter woord kon ik niet verzinnen voor deze kruising tussen een platte cake en een taart. Er zijn natuurlijk veel soorten plaattaarten maar de 2 die hieronder staan zijn toch wel mijn favorieten!

De citroencreme-plaattaart met frambozen
Dit is een heerlijk recept voor een warme nazomerdag, maar deze plaattaart is ook lekker met andere weersomstandigheden! Deze plaattaart smaakt heerlijk en ziet er mooi kleurrijk uit, daardoor is dit het perfecte dessert om te serveren als je veel gasten hebt. 1 volle plaat is ruim genoeg voor 8 personen en alles kan van te voren klaargezet worden, je hoeft alleen nog op het laatste moment de citroencreme en de frambozen erover te verdelen.

225 gr bloem
80 gr poedersuiker
30 gr gemalen amandelen
125 gr roomboter (koud)
3 citroenen
4 eieren
200 gr suiker
50 gr maizena
125 gr mascarpone
350 gr frambozen
zout

Begin met het deeg door de bloem, suiker, amandelschaafsel en boter (in kleine blokjes gesneden) te mengen tot kruimels. Voeg 1 ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat de deegbal 3uur verpakt in plasticfolie in de koelkast rusten.
Maak ondertussen de citroencreme. Was de citroen en boen ze droog. Rasp de schil eraf en pers ze uit. Splits de 3 eieren. Klop de dooiers met het suiker tot een bleke creme. Klop de maizena, citroensap en geraspte schil erdoor. Klop nu beetje bij beetje 250 ml kokend water door de dooiercreme. Schep het mengsel in een steelpan en verwarm op heel laag vuur, blijf continue kloppen met een garde. Neem de pan van het vuur zodra het bindt en zet in een bak/gootsteen met ijskoud water. Blijf wel continue goed kloppen!
Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf. Klop dan met de mixer de mascarpone luchtig. Roer de mascarpone door de afgekoelde citroencreme. Spatel dan het eiwitschuim erdoor. Dek de pan af met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C. Rol de deegbal uit, ter grootte van het bakblik. Leg hem op het bakblik(maak een randje aan de zijkant, zodat de creme er straks niet uitloopt) en bak in ong. 20 minuten blind gaar. Neem uit de oven, verwijder de rijst/bonen en laat afkoelen.
Garneer de taart met de frambozen en serveer direct. Eet smakelijk!

De peren-frambozenplaattaart
Een simpel maar lekker dessert. Bovendien zijn veel peren nu weer in seizoen, dus extra genieten. Dit recept kan ook gemaakt worden met diepvriesframbozen, maar die moet je wel wat laten ontdooien van te voren en het extra sap afgieten (anders wordt de plaattaart zompig).

100 gr bloem   
25 gr maizena
75 gr boter (koud, in kleine blokjes)
90 gr suiker
1 klein ei
2 Peren
1 el geschaafde amandelen
100 gr frambozen
125 ml slagroom
1 citroen
zout    
Meng voor het deeg de bloem, maizena, boter, 65 gr suiker en wat zout tot zanddeeg. Rasp de citroen, voeg dit samen met het ei toe. Kneed tot er een samenhangend deeg ontstaat. Leg bakpapier op de bakplaat en druk het deeg uit. Zet dit ong. een uur afgedekt weg in de koelkast. Let op dat je iets een randje aan de zijkanten maakt, zodat het suiker er in de oven niet vanaf gaat lopen (en hard wordt).
Haal dan de bodem uit de koelkast en bestrooi de deegbodem met de amandelschaafsels en 15 gr suiker. Schil de peren, verwijder het vruchtvlees en snijdt in plakken. Besprenkel ze met wat citroensap en leg ze op het deeg. Leg de frambozen er ook op. Strooi hier 10 gr suiker overheen.
Bak de plaattaart 30 min. in een voorverwarmde oven van 175C. Laat iets afkoelen. Eet de plaattaart met het slagroom of ijs. Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Hoi Sophie!

    Zou je de citroencreme 1 dag van te voren kunnen maken?

    Groe, Jeanine.

    BeantwoordenVerwijderen