zaterdag 15 oktober 2011

Tikka masala van kip en rogan josh van lam

Lekkere curry's uit Jamie Olivers kookrevolutie! Deze 2 curry's vind ik de lekkerste uit dit kookboek. Omdat het boek gericht is op ' iedereen kan koken'  kan je ook ervoor kiezen niet je eigen kruidenmengsel te maken en gewoon een potje van de Pataks kopen. Zelf vind ik het niet zoveel werk om even een kruidenpasta in elkaar te zetten en het heeft toch een andere smaak dan de Pataks, maar ik gebruik zelf ook wel eens de pataks hoor! Beide recepten zijn voor ruim 4 personen.

Tikka masala van kip
Dit is in Nederland waarschijnlijk de meest gegeten curry. De curry is allang niet meer het traditionele recept, het is nogal verwesterd, maar de smaken zijn nog steeds erg lekker! De kruidenpasta ziet eruit als een enorme lijst, maar de meeste dingen zijn slechts een theelepel en hebben veel mensen al in huis.

De kruidenpasta (of een half pakje Tikka Masala Patak)
2 tenen knoflook
1 stuk gemberwortel, duimgrootte
1 tl cayennepoeder
1 el (gerookt) paprikapoeder
2 tl garam masala
1,5 tl zeezout
2 el arachideolie
2 el tomatenpuree
2 rode spaanse pepers
bosje verse koriander
1 el gedroogde kokos
2 el gemalen amandelen
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad

Rooster het komijnzaad en het korianderzaad een paar minuten totdat de geur vrijkomt. Pel en schil ondertussen de gember en knoflook en snijdt deze klein. Doe de geroosterde specerijen in een vijzel en stamp ze fijn. Meng dit met de rest van de kruiden tot een fijne pasta. Het ziet er dan ongeveer zo uit als op de afbeelding.

Tikka Masala
bovenstaande kruidenpasta
4 kipfilets
2 middelgrote uien
1 rode peper (zelf haal ik de zaadjes eruit)
1 stuk gemberwortel, duimgrootte
bosje koriander
arachide/zonnebloemolie
klontje boter
zeezout, zwarte peper
1 blik tomatenstukjes (400gr)
1 blik kokosmelk (400ml)
200 gr yoghurt (beetje dikke yoghurt, zoals de bulgaarse)
klein handje geschaafde amandelen
1 citroen

Snijdt de kip in repen van 2 cm. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Schil de gember en snijd samen met de rode peper in stukjes. Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn. Zet dan een grote (braad)pan op met een paar scheuten olie en het klontje boter. Bak de uien, peper, gember en koriandersteeltjes zachtjes 10 minuten. Voeg de kruidenpasta en reepjes kipfilet toe. Roer goed door zodat alle stukjes kip gedekt worden met de pasta. Strooi er wat zout en peper over. Voeg dan de tomaten en kokosmelk toe. Vul het lege tomatenblikje met water en giet dat ook in de pan. Breng de curry aan de kook en laat 20 minuten pruttelen met de deksel op de pan. Controleer regelmatig of de curry niet te droog wordt, voeg als het nodig is wat extra water toe. Voeg als het klaar is naar smaak nog wat zout en peper toe. Serveer de curry met rijst, yoghurt, amandel en korianderblaadjes. Leg er wat partjes citroen bij om uit te knijpen.

Rogan Josh van lam
Dit recept staat in Jamies boek met lamsvlees, maar het werkt ook goed met kip of varken (de kooktijd blijft dat hetzelfde). Deze curry is een paprika/tomaatpasta en daardoor wat hartiger en steviger dan de meeste curry's, maar het smaakt fantastisch! Ook hier kan je pataks gebruiken, maar hier merk je wel duidelijk een verschil tussen het potje en je eigen kruidenpasta. Deze curry is ook goed als vegetarisch gerecht. Gebruik dan bijvoorbeeld bloemkool, pompoen en aardappel.

De kruidenpasta
2 tenen knoflook
1 stuk gemberwortel, duimgrootte
75 gr geroosterde paprika uit blik
1 el paprikapoeder
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el garam masala
1,5 tl zeezout
2 el arachideolie
2 el tomatenpuree
1 rode spaanse peper
bosje verse koriander
2 tl komijnzaad
2 tl korianderzaad
1 el zwarte peperkorrels
Hier ongeveer hetzelfde als bij de vorige kruidenpasta; rooster het komijnzaad, korianderzaad en de peperkorrels voor een paar minuten totdat ze beginnen te geuren. Pel en schil ondertussen de gember en knoflook en snijdt deze klein. Doe de geroosterde specerijen in een vijzel en stamp ze fijn. Meng dit met de rest van de kruiden tot een fijne pasta.

Rogan Joshbovenstaande kruidenpasta
800 gr lamsnek zonder bot
2 middelgrote uien
1 rode spaanse peper
1 stuk gemberwortel, duimgrootte
bosje koriander
arachide/zonnebloemolie
klontje boter
4 laurierblaadjes
zeezout, zwarte peper
2 el balsamicoazijn
1 blik tomatenstukjes (400gr)
8 dl kippenbouillon
2 handen rode linzen
200 gr (dikke) yoghurt

Ook hier is het begin weer hetzelfde;snijd het lamsvlees in blokken van 2,5 cm. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Schil de gember en snijd samen met de rode peper in stukjes. Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, houd ze apart en hak de steeltjes fijn. Zet dan een grote (braad)pan op met een paar scheuten olie en het klontje boter. Bak de uien, peper, gember, laurier en koriandersteeltjes zachtjes 10 minuten. Voeg het lamsvlees, zout en peper toe en bak tot het vlees licht gebruind is. Voeg de balsamicoazijn toe en laat het mengsel 2 minuten koken voordat je de tomaten, de bouillon en de kruidenpasta toevoegd. Roer de linzen erdoor en breng de curry aan de kook. Zet he vuur laag en laat hem met deksel een uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of de curry niet te droog word, voeg anders wat water toe. Proef de curry als het vlees gaar is en voeg eventueel wat extra zout en peper toe. Serveer de curry met rijst, yoghurt en korianderblaadjes. Leg er wat partjes citroen bij. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten