zondag 2 oktober 2011

Indonesische spekkoek

Weer een lekker recept geinspireerd op mijn vakantie. Het is een klassiekertje die je ook gewoon bij de toko kan kopen, maar het leek me een leuk idee het een keer zelf te maken. Het is geen moeilijk recept, het kost alleen veel tijd om al die laagjes te maken en te wachten.  Het recept is voor een taart van 20cm.
250 g boter, op kamertemperatuur
5 eieren middelgroot
125  g witte basterdsuiker
5  theelepels kaneel
2,5  theelepels steranijs (toko)
1,5  theelepels nootmuskaat
1,5  theelepels kruidnagelgruis
1,5  theelepels gemalen kardemom
2  eetlepels koffieroom, melk of slagroom
1/2 zakje vanillesuiker
zout
50 gram bloem

Verwarm de oven voor op 180C. Ik heb de vorm bekleed met aluminiumfolie, maar ik denk dat je ook de vorm kan insmeren met boter.  Mix de boter met de vanillesuiker en de helft van de basterdsuiker tot een glanzende massa. Scheid dan de eieren en klop de dooiers schuimig met de rest van de suiker. Roer vervolgens de dooiers en het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar. Klop het eiwit stijf met wat zout en meng het voorzichtig maar wel goed door het boter-dooier mengsel.
Zeef er de bloem doorheen en schep het met de koffieroom nogmaals goed om.  Zet ondertussen de springvorm in de oven om deze ook voor te warmen. Verdeel het beslag over 2 kommen, maar doe in 1 van de kommen meer dan in de andere. Voeg aan de kleinste hoeveelheid alle kruiden toe en roer door. Bak vervolgens de cake laag voor laag in zo'n 6 minuten per laag gaar, het verschilt per oven (en soms per laag) dus goed opletten. Maak de gele laagjes wat dikker dan de bruine laagjes. De cake is klaar als het bovenste laagje gaar is. Spekkoek is het lekkerst na een paar dagen. Je kan het ook gemakkelijk invriezen, wel goed laten ontdooien. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten