dinsdag 11 oktober 2011

Garnalenkroket

Lekkere zelfgemaakte kroket met hollandse garnalen, echte Nederlandse eetcultuur! Een kroket is niet lastig om te maken, maar kost wel veel wachttijd. Gelukkig kan je alles een dag van te voren voorbereiden, zodat je ze dan alleen nog maar even hoeft te frituren voordat je de hapjes serveert. Dit recept is ook te bereiden als lunch of avondeten, alleen zou ik de kroketten dan nog steeds niet te groot maken. Dit komt doordat de verhouding panko-vulling dan wat scheef wordt en dan is de vulling iets te zwaar. Het recept komt uit de foodies, maar heb klein beetje aangepast want ik vond de vulling iets te compact. En ik heb nog geen andere kroket-soorten geprobeert te maken, maar volgens mij is het makkelijk om de varieren met dit recept! Hiermee kan je 6 kroketjes maken, als lunch is dat genoeg voor 2 a 3 personen.

1/3 blad gelatine
1/3 groente/tuinkruidenbouillonblokje
50 gr boter
30 gr bloem + wat extra
50 ml melk
70-80 gr hollandse garnalen
 1 tl gehakte dragon
zout, peper
nootmuskaat
2 a 3 eiwitten
+- 30 gr panko (japans broodkruim, te koop bij de toko)
Week de gelatine in koud water. Breng dan 100 ml water met het bouillonblokje aan de kook. Smelt de boter in een pan en voeg de 25gr bloem toe (dus maak een roux). Verhit het totdat de roux loslaat van de pan. Neem van het vuur en voeg geleidelijk, roerend de melk en dan de bouillon toe. Zet de pan weer op het vuur en breng het geheel aan de kook. Knijp de gelatine uit en voeg toe. Neem de pan van het vuur en roer de garnalen en dragon erdoor. Breng op smaak met een flinke hoeveelheid peper, zout en nootmuskaat. Het moet er dan ongeveer zo uit zien zoals op de foto, alleen iets minder stevig (de foto is van het echte recept, dit recept hier is aangepast). Het ziet er nu nog niet super uit, maar het wordt echt lekker!


Zet de vulling nu zo'n 2 uur in de koelkast om op te stijven. Zet vlak voordat je de kroketten uit de koelkast haalt de 3 bordjes klaar. De 1ste met wat bloem, 2de met de eiwitten en als 3de de panko. Haal dan de vulling uit de koelkast en maak met vochtige handen er kroketvormen van. Dan moet de krokante buitenkant gemaakt worden. Begin met de kroket te rollen door de bloem, dan de eiwitten en dan de panko. Rol de kroketjes tussen 2 handen om de panko goed te laten plakken. Haal de kroketten dan nog een keer door de eiwitten en de panko. Laat de kroketten 15 min. opstijven in de koelkast (of totdat je ze nodig hebt). Verhit de frituurpan/pan met olie tot 160C en frituur de kroketjes in 4-5 minuten goudbruin. Eet smakelijk!

Update!
Ik heb het recept voor deze kroketten nog wat veranderd want ik vond ze nog steeds te stevig. Daarom zit er nu meer roomboter in!
Bovendien heb ik getest of je ze kunt invriezen en ja dat kan! Vries ze allemaal apart in na de tweede laag panko en als ze bevroren zijn kan je ze samen in 1 doos stoppen. Door de tweede laag panko zullen de kroketten niet snel opengaan tijdens het frituren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten