donderdag 30 juni 2011

Bombe Alaska

De bombe alaska, ook wel baked alaska genoemd, is een nagerecht dat vrij makkelijk te maken is en er toch erg spectaculair uit ziet! Het bestaat uit een plakje cake, ijs en een meringue. Traditioneel wordt dit recept gemaakt met pistache-ijs, maar je kan het ijs door ongeveer elke andere smaak vervangen. Ook kan je varieren in de cake, zoals naturel of chocolade of je kan de cake wat besprenkelen met wat likeur. De mogelijkheden zijn dus oneindig en je kan ook makkelijk vereenvoudigen door de cake en het ijs te vervangen voor kant en klare spullen.Voor dit recept heb je wel een brandertje nodig, het is niet mogelijk om de brander te vervangen voor de grillstand van de oven. Ik heb hier de bombe alaska per persoon te gemaakt, maar je kan natuurlijk ook een taart maken.

Ik heb 2 soorten bombe alaska geprobeerd, eentje met kant-en-klare citroen sorbetijs (van de AH) en eentje met zelfgemaakte yoghurt-rodevruchten ijs. Zelf vond ik het zelfgemaakte ijs lekkerder bij de bombe's, maar smaken verschillen natuurlijk. Voor beide cake's heb ik een halve zelfgemaakte cupcake gebruikt, aangezien ik nog 2 naturelcupcakes overhad. Hieronder de recepten voor het ijs, de muffin en de meringue.

Voor het ijs:
- 250 gr bevoren fruitmix (bijv. blauwe bessen, kersen, frambozen)
- 2 el honing
- 250 gr grieke yoghurt of roeryoghurt
- 4-6 blaadjes verse munt
Doe alle ingredienten in de keukenmachine en mix tot het een geheel is. Het is ook lekker als er nog wat stukjes fruit heel in zitten. Dit ijs is meteen serveerbaar (dankzij het bevroren fruit) maar je kan het ook invriezen. Let op als je dit invriest wordt het echt ontzettend hard dus moet je het minstens een uur in de koelkast zetten. Bij dit recept komt het juist handig uit dat het ijs zo lang hard blijft.

Voor de cupcakes (12 stuks)
- 125 gr zelfrijzend bakmeel (of bloem met wat bakpoeder)
- 125 gr suiker
- 125 gr boter
- 2 eieren
- 2 el melk
- 1 tl vanille extract
Haal de boter en eieren op tijd uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur komen, zo wordt je beslag luchtiger. Verwarm de oven voor op 170C. Snijdt de boter in kleine blokjes en mix deze op middelhoge snelheid glad. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Als het mengsel luchtig is, voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Het 2de ei pas toevoegen als het eerste ei volledig is opgenomen in de mix. Voeg dan de bloem langzaam toe, daarna de melk. Als laatste nog het vanille extract toevoegen en het beslag is klaar. Zet 12 bakvormpjes in een cupcakebakblik en vul de vormpjes tot 2/3 met het beslag. Zet het bakblik 20 minuten in de oven. Laat de cupcakes volledig afkoelen voordat je ze voor de bombe alaska gaat gebruiken.

De meringue (voor 4 bombe alaska's)
- 2 eiwitten
- 2 el water
- 120 gr suiker
- sap halve citroen
Zet de steelpan met het water en de suiker op een middelhoog vuur. Roer niet in deze pan, alleen ronddraaien met de pan zelfs. Als de suiker is opgelost, het vuur laag zetten en nog 3 minuten laten doorpruttelen (of totdat de suiker 120C is). Mix ondertussen de 2 eiwitten met het citroensap tot zachte pieken. Voeg dan heel langzaam de suiker toe(bijna druppelgewijs), terwijl de mixer door blijft draaien. Laat de mixer nog 10 minuten doormixen. Schep de stijve eiwitten in een spuitzak.

Nu kan je de bombe alaska samenstellen. Snijdt 2 cupcakes horizontaal doormidden en leg de 4 plakjes op 4 bordjes. Nu moet je snel werken vanwege het ijs, dus het makkelijkst is om ze 1 voor 1 te maken. Schep op het plakje cupcake een bol ijs en bedek met de meringue. Zet kort in de diepvries (of als je erg snel bent kan het ook de in koelkast). Doe de andere 3 bordjes op dezelfde manier. Kort voor gebruik de bombe's weer uit de vriezer halen en met een brandertje de meringue bruin branden. Goed opletten dat je de meringue niet zwart brandt want dit gaat erg snel. Als het goed is, krijg je dan ongeveer zoiets:


1 opmerking: