donderdag 16 juni 2011

Egyptische snack (of lunch)

Ook bij deze snack ben ik geinspireerd door Jamie Oliver. In zijn roadtrip to America-serie komt hij in New York namelijk de egyptenaar Ali tegen, die een restaurant bezit waar ze allemaal egyptisch eten serveren. Ali gebruikte allerlei kruiden waar ik nooit van had gehoord, zoals zahtar en sumak, dus leek het me een goed idee om daar een gerechtje mee te maken. De kruiden zijn redelijk makkelijk te vinden, zelf heb ik ze gekocht op de markt en bij een Arabische winkel. Het is een gevuld platbrood met kip, maar je kan dit ook vullen met rund, varken of lamsvlees. Dit recept is voor 4-5 personen als snack, voor 2-3 personen als lunch.

- 300 gr kip
- 1 citroen
- 1 el sumak
- 1 el zahtar
- 1 el komijnkorrels (of 1/2 el komijnpoeder)
- 1 tl paprikapoeder
- 2 grote eieren
- zeezout en zwarte peper
- 4 lente-uitjes, in dunne plakjes
- 2 grote platbroden (tortilla's kunnen ook)
- olijfolie
- hummus
- 4 el yoghurt
- handje verse munt

Snijdt de kip in stukjes en bak ze gaar. Laat wat afkoelen en snijdt kleiner. Verwarm ondertussen een grill-ijzer. Rasp de citroen, knijp het sap van de helft van de citroen uit in een kom. Voeg de kip toe en roer door. Dan mogen de kruiden, de eieren, zout en peper er bij. Voeg ook de lente-uitjes toe, maar hou een klein beetje achter. Roer alles goed door elkaar met een lepel.
De 2 platbroden worden zo dubbelgevouwen, dus verdeel het mengsel maar op 1 helft van het platbrood. Laat een stukje van de rand vrij, zodat het ei er niet uitloopt. Leg het platbrood tussen de grill en klem deze dicht (zoals bij tosti's). Grill het brood zo'n 6 a 7 minuten.
Strooi er nog wat komijn, zahtar en de achtergehouden lente-uitjes over het brood en snijdt het in 4 stukken. Meng de yoghurt met wat zout, citroensap en de fijngesneden munt. Serveer de yoghurt en hummus bij het platbrood.

Bij dit recept kan je ook heel makkelijk varieren met restjes die je nog in huis hebt, bijvoorbeeld met tomaten en chorizo. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten