maandag 4 juli 2011

Zelfgemaakte gnocchi met salie en rauwe ham

Gnocchi is een soort pasta die van aardappel is gemaakt. Je kan ze gewoon bij de AH kopen, maar het is veel lekkerder om ze zelf te maken! Dit recept is simpel met salie en ham, maar je kan hier natuurlijk ook iets van een champignonroomsaus bij maken. Als je een pureeknijper hebt is dat hier erg handig, maar aangezien ik die niet heb, heb ik de aardappelpuree door een zeef gedrukt om hem glad te krijgen. Als je alleen een stamper gebruikt, krijg je stukjes in de puree en dat is echt minder lekker. Dan nu het recept!

Voor 4 personen:
- 400 gr aardappelen
- zout en peper
- 6 takjes salie
- 100 gr parmezaan
- 100 gr bloem (+ extra om te bestuiven)
- 1 eidooiers
- 3 el boter
- 150 gr rauwe ham/parmaham in reepjes gesneden

Schil de aardappelen en kook ze 20 min. in water met zout en 3 takjes salie. Giet de aardappelen af, haal de salie eruit en laat ze droogstomen. Rasp ondertussen 75 gr parmezaan. Pureer de aardappelen met een pureeknijper of door een zeef. Kneed dan de puree met de bloem, de parmezaan, zout, peper en eidooiers tot een soepel deeg (Het hoort een beetje plakkerig te zijn). Leg het deeg afgedekt zo'n 20 min. in de koelkast.
Verdeel het deeg in 4 delen, bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg in lange rolletjes van zo'n 2cm dik. Snijdt in stukjes van 1 cm en kook ze portiegewijs in kokend water (geen zout in doen!). Als ze boven komen drijven zijn ze klaar. Leg ze in een vergiet en sprenkel er wat olijfolie overheen.
Verhit een ruime pan met de boter en 3 el water en stoof de gnocchi er in warm. Hak de overgebleven salie grof en stoof deze 1 minuutje mee. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de ham toe en serveer met de rest van de parmezaan. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten