zaterdag 16 juli 2011

Open rund-kofta

Een heerlijk grieks recept van George Calombaris, het (Griekse) jurylid van masterchef Australia. Het is niet een ontzettend chefwaardig recept, althans ik zou dit niet serveren in een sterren-restaurant, maar het is wel ontzettend lekker. Het verschil met de normale kofta is dat deze niet aan een spiesje op de grill gaat maar in de oven op een pita/platbrood. Lekker om te serveren met tzatsiki en een griekse salade. Dit recept is voor 2 personen.

1 el korianderzaad
1 el komijnzaad
4 sjalotjes, klein gesneden
1 teen knoflook, klein gesneden
1 bosje koriander
500 gr rundgehakt
1 citroen, geraspt
1 klein ei
5 el witte broodkruimels
1 el grove mosterd
olijfolie
zout

Bak de koriander en komijnzaad zo'n 4 min. in een droge pan en vijzel ze dan fijn. Bak ondertussen in een pan met olijfolie de sjalotten en knoflook en zet ze als ze zacht zijn in de koelkast om af te koelen. Snijdt ondertussen de helft van het bosje koriander klein meng dat met het gehakt, de citroenrasp, ei, broodkruimels, mosterd, de koriander/komijn, zout, peper en het sjalot/knoflook-mengsel. Meng met je handen alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op de medium-grill en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier 2 pitabroodjes/1 platbrood op en verdeel het gehakt hierop. Zet het zo'n 5 minuten in de oven, maar de baktijd verschilt per oven dus goed controleren!

 Tzatziki is heel gemakkelijk te maken, het bestaat uit griekse yoghurt, komkommer, zout en knoflook. En een griekse salade kan van alles zijn, bijvoorbeeld met feta, rode ui, olijven etc. Eet smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Wat een leuke en vooral lekkere recepten....

    Marco
    www.kleineondeugd.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. doe je nog iets op de kofta aan de bovenkant voor extra smaak of versiering?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet dat ik heb uitgetest, maar ik denk dat je er bijvoorbeeld wat kaas boven op kan laten smelten of wat extra blaadjes koriander voor de versiering. Zelf smeer ik er altijd tzatziki op als extra smaakmaker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik maak dit recept erg vaak en heb de aflevering van Masterchef destijds (2011) gezien. Erg lekker ook voor kinderen (die eten hier gewoon van mee, 6 pitabroodjes gehakt mengsel platdrukken tot aan de rand 7 minuten onder de grill) Ik koop er minikomkommertjes bij die ik in schuine dunne plakjes snijd met een scheutje olijfolie en zeezout zijn ze heerlijk als garnering met een plukje koriander en een flinke dot tzaziki. Meestal leg ik onder de broodjes nog een bedje van ijsbergsla.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Doe je echt 250 gram gehakt per pitabroodje???
    groet Claudia

    BeantwoordenVerwijderen