vrijdag 26 augustus 2011

Rode curry met garnalen en jasmijnrijst

Eindelijk weer een berichtje! Ik ben weer terug van vakantie en na 2 weken Griekenland en 2 weken Indonesiƫ zit ik weer vol met inspiratie, vandaar de komende tijd vooral recepten uit die 2 keukens. Ik heb in beide landen zoveel mogelijk traditionele, lokale gerechten gegeten en die zal ik proberen na te bootsen. Gisteren heb ik een rode curry met garnalen gemaakt, geinspireerd door de indonesische keuken en jamie oliver, maar aangepast op de ingredienten die in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn. Zelf was ik heel tevreden met dit recept, dus hopelijk jullie ook! (Recept voor 4 pers.)

Voor de curry:
8 grote garnalen, gepeld en voorgekookt
220 gr kleine, gekookte garnalen
200 gr sugarsnaps
2 stengels citroengras
1 spaanse rode peper
2 tenen gepelde knoflook
2 rode paprika´s uit pot
1 bosje koriander
1,5 tl tomatenpuree
1 el vissaus
2,5 el sojasaus
1 tl sesamolie
2 cm gemberwortel, geschild
400 ml kokosmelk
1 limoen, wat kroepoek voor erbij
Voor de rijst:
350 gr rijst, liefst basmati
2 zakjes jasmijnthee/losse jasmijntheeblaadjes

Zet een steelpan op matig vuur. Voeg hier de rijst, de jasmijnthee, wat olie en zout aan toe. Voeg dan 700 ml kokend water toe en laat 7 min. koken met de deksel op de pan. Haal dan de pan van het vuur en laat nog 7 minuten stomen.
Snijdt ondertussen de uiteinden van het citroengras en verwijder de harde buitenste bladen. Snijdt in stukken en de het samen met de knoflook, paprika, rode peper, de koriander (hou wat blaadjes achter om te garneren) tomatenpuree, sojasaus, sesamolie, gemberwortel in een keukenmachine (of snijd zelf fijn). Verwarm een wok met wat wokolie. Doe hier de grote en kleine garnalen en sugarsnaps in. Voeg de currypasta toe en bak ong. 2 minuten aan. Schenk de kokosmelk bij de curry en roer tot er een homogene massa ontstaat. Laat dit zachtjes doorpruttelen. Serveer met de rijst, limoen, kroepoek en wat blaadjes koriander.

Lekker om bij deze curry te serveren is bijvoorbeeld een aziatische komkommersalade met gember, spaanse peper en een dressing van sesamolie, limoen en sojasaus. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten