Ik hou van cupcakes maken! Ze zien er altijd lekker en vrolijk uit en je kan er makkelijk mee varieren. Eigenlijk heb je altijd wel wat in huis waarmee je een draai kan maken aan je cupcakes. Zelf heb ik ook allerlei soorten cupcakes gemaakt, van zoet tot hartig, van cupcakes tot cakepops. Hieronder allerlei recepten voor cupcakes, maar eerst het basisrecept. Met dit recept kan je de meeste soorten cupcakes maken, super handig receptje dus! En bij elke cupcake hoort natuurlijk een mooie toef topping. Ook dat basisrecept staat hieronder. De mooiste cupcakes bak je af in een bakvormpje in een cupcake-bakblik.
Basisrecept voor 12 cupcakes
- 125 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 125 zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder)
- 125 gr kristalsuiker
- 2 eieren (op kamertemperatuur)
- 2 el melk
Verwarm de oven voor op 170C. Snijdt de boter in kleine blokjes en mix deze glad op middelhoge snelheid. Voeg langzaam de suiker toe. Dan de eieren, maar voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei is opgenomen in de botermix. Voeg dan beetje bij beetje het bakmeel/bloem toe. Voeg als laatste de melk toe. Zet de bakvormpjes in het bakblik en vul de vormen tot 2/3 met het beslag. Bak 20 minuten en test of ze goed zijn door er in te prikken met een sateprikker.
Er is makkelijk te varieren met dit recept, bijvoorbeeld door het toevoegen van:
- stukjes fruit, zoals kersen.
- cacao en chocoladestukjes
- vanille extract
- stukjes appel en kaneel
Zoals je snapt zijn de mogelijkheden oneindig, gewoon je creativiteit de vrije loop laten gaan.
Er zijn 2 basisrecepten voor de topping, maar voor beide toppings zijn er eigenlijk geen vaste verhoudingen. Het verschil namelijk ontzettend van persoon tot persoon wat je lekker vindt.
topping met monchou
- 50 gr zachte boter
- 100 gr monchou
- 150 gr poedersuiker
(- kleurstof)
Mix de boter zacht met de monchou. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe. Laat goed een minuut of 7 goed doormixen. Deze topping blijft mooier en langer stijf staan dan de volgende topping
- 100 gr boter
- 150 gr poedersuiker
(- kleurstof)
Mix de boter zacht en voeg langzaam de poedersuiker toe. Blijf goed doormixen totdat de poedersuiker volledig is opgenomen in de boter. Deze topping vind ik persoonlijk lekkerder, omdat ik de vorige topping iets te dik in de mond vind voelen.
Hieronder wat voorbeeldjes van cupcakes die ik heb gemaakt, van links naar rechts zijn het mini-chocolademuffins met toblerone-vulling en topping, dan 3 chocomuffins met de smaken aardbei, after eight en kers. Onderin een tequila-muffin, roze champagne en passievrucht.
Deze meeste van deze cupcakes zijn na te maken via het basisrecept, maar ik zal hier het recept geven van de tequila-cupcakes en de champagne-cupcakes (uit het boek de cupcakes parade, sommige dingen iets aangepast)
Voor 16 tequila-cc
150 gr bloem
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout + een snufje
125 gr boter
150 gr kristalsuiker
3 eieren, gesplitst
1 el geraspte limoenschil
3 el tequila
2 el limoensap
150 gr poedersuiker
groene kleurstof
grof zeezout
schijfjes limoen als garnering
Verwarm de oven voor op 180C (170C voor hete lucht). Klop de boter en suiker met een mixer tot een luchtige massa. Klop er dan 1 voor 1 de eidooiers door. Roer dan de limoenrasp en 2 el tequila door. Meng de bloem met bakpoeder en voeg ook toe. Klop ondertussen de eiwitten met een snuf zout tot lichte pieken (niet tot helemaal stevig doorkloppen!). Spatel dit voorzichtig door het beslag. Vul dan de papieren cc-vormen tot ong. de helft met het mengsel en bak ze zo'n 20 min. Laat afkoelen.
Voor het glazuur: meng het limoensap, 1 el tequila en het poedersuiker. Voeg eventueel groene levensmiddelenkleurstof toe. Bestrijk de afgekoelde cupcakes met het glazuur en bestrooi ze met wat zout en een schijfje limoen.
Voor 14 - 16 roze champagne-cc
300 gr bloem
2 el bakpoeder
1/2 tl zout
275 gr boter
350 gr kristalsuiker
175 ml +2 el roze champagne
rode levensmiddelenkleurstof
4 eiwitten
snufje zout
300 gr poedersuiker
Verwarm de oven voor op 180C (voor hetelucht 170C). Klop 125 gr boter en de suiker tot een luchtig mengsel. Meng ondertussen de bloem en bakpoeder. Voeg dan afwisselend het bloemmengsel en de 175 ml champagne toe. Klop ondertussen het eiwitschuim in stevige pieken. Meng dit door het beslag. Vul de bakpapiertjes tot 2/3 met het beslag en bak zo'n 20 min. Laat ze afkoelen.
Voor het glazuur: Meng 150 gr boter met de poedersuiker en klop ze met de mixer tot ze licht en luchtig zijn. Voeg al kloppend geleidelijk 2 el champagne en wat rode kleurstof toe. Voeg voor een zachter glazuur wat extra champagne toe. Smeer het glazuur op de cupcakes.
Eet smakelijk!
Ik kreeg de vraag over hoe ik de after eight-cupcakes heb gemaakt en voor het geval meer mensen dezelfde vraag hebben is hier het recept;
BeantwoordenVerwijderen- het basisrecept cupcakes + 2 el cacao
- pure chocolade-ganache vulling
- basis-topping van monchou met groene vloeistof
- mint-likeur en/of mintsmaakstof
De chocolade-cupcakes
Voeg tegelijk met de bloem de cacao toe. Wil je smeuiige cupcakes maar wil je geen ganache maken? Voeg hier dan 85 gram chocolade in kleine stukjes toe (probeer wat verschillende groottes te houden).
Voor de ganache
250 gram (extra) pure chocolade
250 ml slagroom
(optioneel; mintlikeur (of andere drank)
Breek/snij de chocolade in kleine stukjes en daarna in een glazen kom.Breng de slagroom aan de kook en giet het daarna over de chocolade. Roer rustig door met een garde. Als alles is gesmolten kan je mint-likeur toevoegen als je wilt. Laat dan alles goed afkoelen (zet het op een koele plek, roer af en toe door).Als het de juiste dikte heeft giet je het in een spuitzak en spuit de ganache in de afgekoelde cupcakes (heb je geen spuitzak, haal dan een kleine stukje uit je cupcake en vul het gat met ganache.)
Voor de topping gebruik je het basisrecept met monchou, voeg wat mint-smaakstof toe en kleur het groen met wat groene kleurstof. Besmeer de cupcakes en leg er een chocolade koffie-boontje op. Eet smakelijk!