Ondanks dat dit geen Indonesische gerecht is, is het er wel door geinspireerd. In Indonesie wordt veel gebruik gemaakt van rijst (in allerlei vormen en manieren) bij desserts en ze gebruiken veel kruiden en specerijen. Dit recept is eigenlijk een combinatie van de Engelse en Indonesische keuken. Bovendien is dit ook een erg lekker recept om te eten met dit druilerige weer, want het geeft een echt warm herfstgevoel.
(Dit recept is voor 4 personen)
500 gr pruimen, gehalveerd en pit eruit gehaald
1 kaneelstok
1 sinaasappel, rasp en sap
125 ml mirin (Japanse rijstwijn) en 25 ml droge witte wijn (of 150 ml zoete sherry, maar dat had ik niet in huis)
50 gr + 2 el bruine basterdsuiker
700 ml volle melk
200 gr dessertrijst
1/2 nootmuskaat, geraspt
170 ml gecondenseerde melk
klontje boter
Verwarm de oven voor op 190C (hetelucht 170C). Smeer een ovenschaal in met boter of bedek met bakpapier. Leg hier de pruimen, kaneel, sinaasappel rasp en sap in. Schenk de mirin en wijn erbij en strooi er 2 el suiker overheen. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet 30 min. in de oven (tot de pruimen zacht zijn). Breng ondertussen de melk met de rest van de suiker aan de kook. Voeg de rijst toe en blijf regelmatig doorroeren tot de rijst gaar is. Roer dan de gecondenseerde melk en bijna alle nootmuskaat door de rijst. Haal dan de pruimen uit de oven en verdeel de rijst erover. Rasp nog wat nootmuskaat over de rijst en strooi er nog wat suiker overheen. Leg er een klein klontje boter op en zet de schaal terug in de oven. Na 20 min, of als de bovenkant er goud uit ziet, is het klaar. Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten