dinsdag 7 mei 2013

Pulled Pork Wraps met Barbecue Saus!

Typisch Amerikaans langzaam gegaarde varkensschouder met een lekkere barbecue saus. Varkensschouder is nauwelijks gebruikt stuk varkensvlees, terwijl het een erg lekker gedeelte is! De meeste slagers hebben het wel op voorraad, maar het ligt meestal achter dus moet je er om vragen. Dit recept duurt wel een paar uur voordat je kan beginnen met eten, maar het is vooral wachten en weinig moeite. Bovendien is het zeker het wachten waard! Het roken-gedeelte kan je overslaan, maar ik vond het wel passen voor die authentieke barbecue-smaak.

Pulled Pork Burrito's
4 personen

Rub
- 1/2 varkensschouder (+- 800 gr)
-1 tl cayenne poeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- flink zout en peper
- 3 el gerookt paprikapoeder
- 2 el mosterdpoeder
- 1 el kristalsuiker
- 1 el komijnpoeder

Marinade
- 3 el olijfolie
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl honing

Barbecue saus
- 4 el ketchup
- 100 ml rijstazijn (alle supermarkten hebben dit tegenwoordig, bij de sushi-spullen)
- 1 tl ciderazijn
- 1/2 ui, klein gesneden
- 2 el honing
- 1 tl sojasaus
- 1 tl worcester saus
- 1 el appelsap
- 1 el mosterd

Serveer met
- wraps
- sla
(- rijst)

Dit eerste gedeelte kan je overslaan als je geen rookoven bezit of het onnodig vind. Maak je rookoven klaar voor gebruik en voeg houtchips toe (zelf gebruik ik 2 el houtchips, 1 el suiker en wat rijst). Zet je rookoven op het vuur en wacht tot er genoeg rook ontstaat. Rook de schouder zo'n 10 minuten.

Verwarm de oven voor op 135C. Leg de varkensschouder in een bakblik. Meng alle ingrediĆ«nten voor de droge rub en smeer ze over de varkensschouder. Masseer het goed in  en let op dat je ook in gaten en flapjes de rub smeert. Het is een droge rub, dus voeg geen olie of water toe! Het is geen probleem als er wat rub naast het vlees in het bakblik valt. Zet de schouder een uur in de oven.



Maak ondertussen de marinade door de olijfolie, paprikapoeder en honing te mengen. Haal de schouder uit de oven en giet 100 ml water er bij in het bakblik. Gebruik een kwast om de marinade over het vlees te smeren. Bedek het blik met aluminiumfolie en zet het vlees terug in de oven, voor zo'n 4 uur.

Terwijl het vlees in de oven zit, kan je de barbecuesaus maken. Meng alles in een steelpan en zet op het vuur. Zet het vuur zacht en blijf af en toe roeren tot de saus indikt. De saus is klaar als het wat dikkig is en lekker smaakt!

Dan komen we bij het 'pulled' gedeelte. Haal het vlees uit de oven en laat iets afkoelen. De schouder is ondertussen zo mooi gaar geworden, dat je het met 2 vorken uit elkaar kan trekken. Dus 'pull' de schouder in kleine stukken. Roer de stukjes varken door de barbecue saus en verwarm rustig op het vuur zodat het vlees weer warm wordt. Serveer met wraps en sla, zodat iedereen zijn eigen wrap kan maken. Sommige mensen serveren er ook rijst bij voor in de wrap.

k zou graag willen weten wat je van dit recept vindt, dus laat een berichtje achter!
 Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Ik ga hem vandaag maken voor 6 personen . We laten weten hoe het heeft gesmaakt . Groeten Coen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook benieuwd wat je er van vond! Zelf is het een van mijn favoriete recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zojuist eerste kerstdag dit recept gebruikt met een hele schouder van een mangalitza varken, in 1 woord , super.

    BeantwoordenVerwijderen