donderdag 2 mei 2013

Kaneel broodjes met mandarijnglazuur


Deze lekkere kaneelbroodjes zijn ook bekent als 'cinnamon swirls' in de VS. Daar worden ze ook vaak bij het ontbijt gegeten, wat voor Nederlandse begrippen toch meestal wat zoet is. Bovendien bedekken zij de swirls volledig in icing, terwijl ik een eetlepel per swirl wel genoeg vond. Maar iedereen zo zijn eigen manier, dus eet waar en wanneer je wilt en bedek zo veel of weinig glazuur als je lekker vindt! De mandarijn had ik toevallig in huis, deze kan je ook weglaten of vervangen door iets anders (bijv. sinaasappel of water).

Kaneel broodjes
+- 20 swirls
Voor het deeg:
- 500 gr bloem
- 1 zakje gist
- 55 ml water
- 1 el kristalsuiker
- 75 gr donker bruine basterdsuiker
- 75 gr gesmolten boter
- 1 ei, en 1 ei voor over de swirls voor de bruine glans
- 200 ml volle melk
- scheutje vanille extract
- rasp van 1 mandarijn

Voor de vulling:
- 130 gr donker bruine basterdsuiker
- 1 a 1,5 el kaneel
- 50 gr zachte boter

Voor het glazuur:
- poedersuiker
- sap mandarijn (of water)



Begin met het activeren van gist. Verwarm het water in de magnetron tot lauwwarm (dus tot lichaamstemperatuur). Voeg de kristalsuiker en gist toe. Roer voorzichtig door en laat 5 minuten staan. Je kan zien dat het gist geactiveerd is als het gaat rijzen en schuimen. Het ziet er dan ongeveer uit zoals op de foto hiernaast.

Maak ondertussen de rest van het deeg. Begin met het mengen van alle "natte" ingrediĆ«nten, dus meng de boter, suiker, melk, vanille, mandarijn rasp en een snuf zout. Zet de deeghaken op de mixer en voeg de gist en 250 gr bloem toe. Laat de mixer rustig draaien tot alles opgenomen is. Voeg dan rustig de rest van de bloem toe. Haal het deeg uit de mixer en begin met kneden tot het deeg soepel en elastisch is. Vet een kom in met een heel klein beetje plantaardige olie. Bedek de kom met plasticfolie of een vochtige theedoek. Zet de kom zo'n 2 uur op een warme plek (zelf zet ik de kom in de oven waar alleen het lichtje van aan is). Je kan hem ook een nacht in de koelkast zetten.

Maak ondertussen de vulling. Meng de boter, suiker en kaneel door elkaar. Het deeg is ondertussen verdubbeld in grootte. Haal deze uit de kom en rol het deeg uit in een grote rechthoek met een deegroller. Spreid de vulling over het deeg. Rol het deeg op, vanaf de breedste zijde. Snijdt deze lange cilinder in +- 2 cm dikke plakken. Leg deze in een ingevet bakblik met wat ruimte tussen de plakken (omdat ze nog gaan rijzen). Bedek weer met plasticfolie of een vochtige theedoek, voor een half uurtje.
Verwarm de oven voor op 180C. Roer het ei goed door elkaar met een vork en besmeer de kaneelbroodjes met het ei voor een mooie bruine glans. Bak de broodjes zo'n 20 minuten in de oven, of totdat ze gaar en bruin zijn. Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het sap. De icing hoort in een rustige sliert van je lepel af te lopen. Glazuur de broodjes in lijntjes.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten