zondag 10 maart 2013

Gepofte zoete aardappel met spicy tomaten en citrus-boter topping


De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is in Nederland nog lang niet zo populair als de gewone aardappel. Zonde, want het is een fantastische aardappel! Prachtig oranje gekleurd van binnen en voor van alles te gebruiken. In dit recept wordt de aardappel gepoft, maar je kan ze ook gebruiken voor bijvoorbeeld frietjes. Doordat de bataat iets zoeter is, is het lekker om te combineren met specerijen en citrus. De combinatie van de tomaten heet ook wel 'jerk' en komt uit het Caribisch gebied. Lekker warm en kruidig eten tijdens deze iets te lange wintertijd!

Gepofte zoete aardappel met spiced tomaten en citrus boter
2 personen

- 2 zoete aardappels
- 1 rode ui, gepeld en gesnipperd
- 1 rode peper
- bakje cherrytomaten
- 2 el kristalsuiker
- 1/2 tl  5-spice
- 1 limoen
- 1 citroen
- 40 gr roomboter
- 1 steranijs
- 1/2 duim gember, geraspt
- handje peterselie, kleingesneden






Verwarm de oven voor op 200C. Maak de aardappel schoon en prik ze meerdere keren in met een vork. Leg ze op een bakblik en zet ze 45 minuten in de oven.






Pel de rode ui en snij klein. Hou je van pittig, laat dan de pitjes in de peper zitten en snij de peper klein. Fruit de ui en peper in wat olie. Voeg de tomaten, suiker en 5-spice toe. Voeg na een paar minuten de rasp en sap van de citroen toe. Zet op een laag vuurtje tot de tomaten opgeknapt en zacht zijn geworden.





Maak ondertussen de citrus-boter in een andere pan. Voeg de boter, steranijs, gember en limoenrasp. Verwarm de boter op een laag vuurtje en verwijder de steranijs als de boter is gesmolten.
De aardappels zijn ondertussen gaar. Snijdt ze in de breedte in. Giet er eerst wat boter in en pureer het een beetje met een vork zodat de boter verspreidt raakt. Verdeel dan de spicy tomaten en peterselie over.




Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten