zaterdag 3 november 2012

Macarons!

Nu helemaal hip en happening, de macaron! Lekker luchtig amandelschuimpje met vulling er tussen. Er zijn heel veel verschillende smakencombinaties te verzinnen, van zoet tot hartig. Dit recept is voor de basis-smaak van macarons met een simpele vulling. Dit is de Italiaanse bereidingswijze, met suiker op temperatuur. Het is iets meer werk dan de franse manier (koude suiker), maar het is het absoluut waard! Je hebt dus een suikerthermometer nodig.

Dit recept komt uit het beste patisserieboek dat ik ken, namelijk 'Patisserie!' van Christophe Felder. In dat boek staan bijna alle recepten die je nodig kan hebben bij patisserie.

Basisrecept macarons
40 - 42 macarons

- 200 gr amandelpoeder (te koop bij natuurwinkels)
- 200 gr poedersuiker
- 50 ml water
- 200 gr fijne kristalsuiker
- 150 gr eiwit (splitsen in 2x 75 gr)


Meng het amandelpoeder en poedersuiker in de keukenmachine, gedurende 30 seconden. Zeef het mengsel in een grote kom. Voeg het water en kristalsuiker toe aan een steelpan. Meng het geheel en verhit op middelhoog vuur. Let op dat er geen suiker meer aan de rand van de pan zit. Steek de suikerthermometer in de steelpan. Als de suiker 114C is, mix dan op volle snelheid 75gr eiwit met de mixer. Zet de mixer op langzaam als de suikerthermometer op 118C staat en schenk de suikerstroop langzaam bij het eiwit. Zet vervolgens de mixer weer op hoge snelheid totdat de massa tot lauw is afgekoeld. Schenk de andere 75gr eiwit bij de amandelmix en meng met een spatel. Er ontstaat zo een dikke pasta. Schep wat van de meringue door de amandelpasta en roer goed. Voeg dan de rest van het eiwit toe en meng met een spatel rustig door.
 Vul een spuitzak met het macaronmengsel en spuit rondjes op een bakblik met bakpapier.Voor perfecte ronde macarons teken je rondjes op bakpapier en leg daar een vel bakpapier boven op. Voor de meer 'nostalgische' versie kan je gewoon op gevoel rondjes spuiten. Tik met je hand zachtjes tegen de onderkant van de bakplaat zodat de bovenkant mooi egaliseert. Zet de macarons 10 minuten in de oven op 170C. Draai de bakplaat halverwege (ook met hete-lucht ovens).



Voorbeeld vullingen
- custard met jam
- chocolade ganache
- botercreme

Spuit op de helft van de macarons de vulling en leg de andere helft van de macarons er boven op. Je hoeft ze niet perse direct te serveren, maar bewaar ze liever niet te lang. Het bewaren kan het beste in een afgesloten plastic doosje.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten