zaterdag 3 november 2012

Koffie-kastanje brownies

Dit is een lekker herfst-receptje dankzij de kastanjecreme (creme de marrons). Het maakt de klassieke brownie net wat origineler dan de standaard rozijnen als toevoeging. Kastanjecreme is niet zomaar overal te koop, maar de delicatesse zaken hebben het wel. In Groningen is het te koop bij Het Hanze Huis (ze hebben ook een webshop, als je het niet in je eigen stad kunt vinden). Serveer het bij de koffie, thee of als nagerecht.
Dit recept komt uit 'Patisserie!' van Christophe Felder; het beste patisserie boek dat ik ken, echt alles wat je kan verzinnen staat er in!

Koffie-kastanje brownies
6 - 8 personen

- 150 gr pure chocolade
- 50 gr gepelde hazelnoten
- 100 gr boter, zacht
- 100 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 40 gr bloem
- 10 gr oploskoffie

Voor het glazuur
- 80 gr creme de marron (kastanjecreme)
- 100 gr pure chocolade
- 1 el zonnebloemolie

Hak de 150 gr chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie. Meng ondertussen met een rubberen spatel de zachte boter met de kristalsuiker. Voeg dan de eieren toe en zeef de bloem erbij. Roer door en voeg dan de oploskoffie toe. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen en roer dan goed door het botermengsel. Voeg dan de hazelnoten toe.
Vet een rechthoekige bakvorm in met boter en vul hem met beslag. Bak de brownie 20 minuten op 180C. Bedek daarna de afkoelde brownie met een laag creme de marron. Smelt de 100 gr chocolade en meng het met de zonnebloemolie. Giet het over de brownie en strijk glad. Laat de brownie 10 minuten opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten