donderdag 29 maart 2012

Luchtige sabayon met fruit

Altijd lekker en snel, want de spullen voor sabayon heb je altijd wel in huis en het staat binnen 10 tot 15 minuten op tafel! Sabayon is niet het gemakkelijkste nagerecht, dus oefen het eerst een keertje voordat je het gaat serveren aan gasten. De truc is om te spelen met vuur, dus opletten dat ze sabayon niet te warm wordt (maximaal 65C geloof ik), en ondertussen goed blijven kloppen (maak 8-vormpjes). In topchef van RTL zag ik laatst dat de chefs opgeklopte slagroom door hun sabayon roeren, nadat ze gegaarde sabayon direct is afgekoeld op ijs. Zelf vind ik het lekkerder zonder slagroom, maar smaken verschillen natuurlijk! Let dan wel op dat de sabayon snel en genoeg is afgekoeld voordat je de slagroom er door roert, de slagroom niet te stijf is en de slagroom voorzichtig door de sabayon wordt gewikkeld. Sabayon kan je niet voorbereiden, serveer het meteen.

Om de sabayon wat op te leuken (en het is lekkerder), bedekt de sabayon in dit recept een laagje fruit. Welk fruit moet je gebruiken? Bijna alles kan wel! Lekkerst is om een iets zurige fruit(zoals citrusvruchten) te combineren met een wat zachtere. Zelf had ik de sabayon gemaakt met frambozen en blauwe bessen (want die had ik toevallig in huis), bij Topchef hadden ze mandarijn met banaan, maar ook bijvoorbeeld aardbeien en sinaasappels zijn een topcombinatie. Gebruik dus gewoon wat je in huis heb!

Luchtige sabayon met fruit2 personen
- 50 ml witte wijn
- 30 gr suiker
- 2 eidooiers
- fruit
- citroensap

Snijdt het fruit in hapklare stukken, besprenkel ze met wat citroen. Leg ze alvast klaar op een halfdiep bord. Tijd voor de sabayon! Verwarm de wijn samen met de suiker in een klein pannetje. Breng de wijn aan de kook en laat kort doorkoken. Klop ondertussen in een steelpan de 2 eidooiers los met een garde. Giet de hete wijn al roerend door de eidooiers. Zet het dooiermengsel dan op een rustig vuurtje terwijl je blijft kloppen. Pas op voor de warmte van de sabayon, dus haal de pan af en toe van het vuur (wel door blijven kloppen!). Als de sabayon gaar is, meng je er nog wat citroensap door en giet je het meteen over het fruit. Het hoort een dikke, luchtige structuur te hebben en niet naar ei te smaken. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten