donderdag 29 maart 2012

Bloedsinaasappelsouffle met chocoladesaus

Een ontzettend lekker recept van Jamie Oliver, echt ik ben helemaal enthousiast! Het is ook vrij gemakkelijk te maken zolang je je oven maar een beetje kent. Dit recept is met bloedsinaasappels, want die zijn nu in het seizoen! Bij elk fruitkraampje op de markt kan je ze nu vinden voor een lage prijs. Bovendien is fruit wat in het seizoen is toch altijd net wat lekkerder dan buiten het seizoen!

Deze souffle staat binnen 20 a 25 minuten op tafel, samen met een lekkere pure chocoladesaus. De afbeelding die jamie bij dit recept heeft staan, is een romantische tekening van 2 engeltjes die ninja-stijl deze souffle in elkaar zetten. En Jamie heeft helemaal gelijk, het is ook echt een romantische souffle omdat hij lichtroze is met chocolade. Ik heb hem zelf ook ' heel romantisch' met mijn vriend opgegeten, terwijl we TV aan het kijken waren, maar het gaat om het idee! De ramekins die in dit recept gebruikt zijn, zijn nogal groot (inhoud van 260 ml per ramekin). Dus dit is een recept voor 2, maar eigenlijk is de helft genoeg voor 2 personen. Eet de souffle dan romantisch samen uit dezelfde ramekin! (of pas de oventijd aan)

De chocoladesaus is niet gewoon wat gesmolten chocolade, maar lekkere schenkbare cacaopoeder/chocolade-saus! Het klinkt misschien raar, zo zonder melk enzo, maar probeer deze saus en je snapt wat ik bedoel.

Bloedsinaasappelsouffle met chocoladesausvoor 2 of 4 personen

- wat boter
- 3 a 4 bloedsinaasappels
- 2 eieren
- 50 gr suiker + extra
- snuf zout

Voor de chocoladesaus:
- 50 gr suiker
- 75 ml water
- 25 gr cacao
- 50 gr pure chocolade, in stukken
- optioneel; scheutje sinaasappellikeur
Verwarm de oven voor op 175C (hete lucht). Boter 2 grote ramekins in en besprenkel met suiker. Pers dan de sinaasappels uit totdat je 40 ml bloedsinaasappelsap hebt. Scheid de eieren, de eidooiers in een bak en eiwitten in een andere. Meng de eidooiers met de rasp van een bloedsinaasappel, 25 gr suiker en de 40ml sap. Roer dat goed door elkaar. Klop ondertussen de eiwitten stijf met wat zout, als er zachte pieken ontstaan voeg je langzaam 25 gr suiker toe. Daarna moeten de eiwitten gemengd worden met de eigelen. Hiervoor roer je eerst 2 lepels eiwitten door de eigelen en wikkel dan langzaam de rest van de eiwitten door de eidooiers. Vul er de ramekins mee en zet de souffle 12 minuten in de oven.
Maak in de tussentijd en chocoladesaus. Giet de suiker, water en cacao in een steelpan en breng ze aan de kook. Als het kookt, voeg je de stukken chocolade en de scheut sinaasappellikeur toe. Als de chocolade is gesmolten, is de saus klaar. Giet de chocoladesaus dan in een kannetje om bij de souffle te serveren. Serveer de souffle meteen! Maak een gat bovenin en giet daar wat chocoladesaus in.

 Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten