woensdag 2 oktober 2013

Broodpudding met pompoen

Aangezien de herfst is begonnen, is het weer tijd voor echte herfst recepten! Typisch voor dit seizoen is de pompoen. Ze zijn nu overal te koop en kunnen voor van alles gebruikt worden. In dit recept gebruik ik pompoenpuree. Dit kan je kopen bij sommige grotere supermarkten of gewoon zelf maken! Dit is super makkelijk en een stuk goedkoper dan puree kopen. Het recept voor pompoenpuree staat hieronder.

Ook dit is weer een Amerikaans recept, dus ik heb gewerkt met mijn Amerikaanse cups. Voor degenen die deze niet in huis hebben, heb ik ook de gewone Europese grammen er naast gezet. Mocht je ook de Amerikaanse cups in huis willen hebben, deze zijn onder andere te koop bij Dille & Kamille. Zelf gebruik ik ze heel vaak en het scheelt nogal wat rekenwerk als je een Amerikaans recept op het internet hebt gevonden!



Pompoenpuree
- 1 pompoen
- aluminiumfolie

Verwarm je oven voor op 180C. Snijd je pompoen in 4 stukken en verwijder alle zaden en draden. Dit kan je gewoon weg schrapen met een lepel. Leg aluminiumfolie op de bakplaat en plaats hier je pompoenstukken op, met de schil naar onderen. Prik na een uur met een vork in de pompoen om te testen of ze al zacht zijn. Is de pompoen lekker zacht, haal ze dan uit de oven en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Schep dan met een lepel het vruchtvlees uit de pompoen. Pureer het vruchtvlees met een staafmixer voor een mooie gladde puree.

Broodpudding met pompoen
6 bakvormpjes, 300 ml inhoud

- boter, om de bakvormpjes mee in te smeren
- 6 el bruine basterd suiker
- 1 cup (180 gr) rozijnen
- 1/3 cup (80 ml) bourbon of whisky (Wil je dit liever niet gebruiken, vervang het dan door water)
- 1/3 cup (80 ml) heet water
- 425 gr pompoenpuree (1 15-ounce blik)
- 4 eieren
- flinke 3/4 cup (190 gr) kristalsuiker
- 1 1/2 cup (356 ml) melk
- 2 tl vanille
- 1 tl kaneel
- 1 tl gember
- snuf steranijs en kruidnagel (of vervang dit door speculaaskruiden)
- snuf zout
- 1 brioche brood, (350 - 400 gram) in zo'n 2x2 cm gescheurde blokjes

Verwarm de oven voor op 175C. Vet de 6 bakvormen in met boter en bestrooi ze met elk met 1 eetlepel bruine basterd suiker. Wel de rozijnen in de bourbon/whisky en heet water. Giet ze na 20 minuten wellen af. Meng ondertussen de pompoenpuree, eieren, suiker, melk, vanille, specerijen en zout. Roer de stukjes brioche door het pompoenmengsel. Laat dit een paar minuten staan. Roer vervolgens rustig de rozijnen door het broodmengsel en verdeel het over de 6 ramekins. Bak de broodpudding totdat de custard stevig is, ongeveer 35 minuten. De broodpudding hoort nog vochtig te zijn, maar niet soepig. Als de pompoen broodpudding te donker begint te worden, kan je deze luchtig bedekken met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten