zaterdag 3 november 2012

Koffie-kastanje brownies

Dit is een lekker herfst-receptje dankzij de kastanjecreme (creme de marrons). Het maakt de klassieke brownie net wat origineler dan de standaard rozijnen als toevoeging. Kastanjecreme is niet zomaar overal te koop, maar de delicatesse zaken hebben het wel. In Groningen is het te koop bij Het Hanze Huis (ze hebben ook een webshop, als je het niet in je eigen stad kunt vinden). Serveer het bij de koffie, thee of als nagerecht.
Dit recept komt uit 'Patisserie!' van Christophe Felder; het beste patisserie boek dat ik ken, echt alles wat je kan verzinnen staat er in!

Koffie-kastanje brownies
6 - 8 personen

- 150 gr pure chocolade
- 50 gr gepelde hazelnoten
- 100 gr boter, zacht
- 100 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 40 gr bloem
- 10 gr oploskoffie

Voor het glazuur
- 80 gr creme de marron (kastanjecreme)
- 100 gr pure chocolade
- 1 el zonnebloemolie

Hak de 150 gr chocolade in stukjes en smelt ze au bain marie. Meng ondertussen met een rubberen spatel de zachte boter met de kristalsuiker. Voeg dan de eieren toe en zeef de bloem erbij. Roer door en voeg dan de oploskoffie toe. Laat de gesmolten chocolade iets afkoelen en roer dan goed door het botermengsel. Voeg dan de hazelnoten toe.
Vet een rechthoekige bakvorm in met boter en vul hem met beslag. Bak de brownie 20 minuten op 180C. Bedek daarna de afkoelde brownie met een laag creme de marron. Smelt de 100 gr chocolade en meng het met de zonnebloemolie. Giet het over de brownie en strijk glad. Laat de brownie 10 minuten opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!

Macarons!

Nu helemaal hip en happening, de macaron! Lekker luchtig amandelschuimpje met vulling er tussen. Er zijn heel veel verschillende smakencombinaties te verzinnen, van zoet tot hartig. Dit recept is voor de basis-smaak van macarons met een simpele vulling. Dit is de Italiaanse bereidingswijze, met suiker op temperatuur. Het is iets meer werk dan de franse manier (koude suiker), maar het is het absoluut waard! Je hebt dus een suikerthermometer nodig.

Dit recept komt uit het beste patisserieboek dat ik ken, namelijk 'Patisserie!' van Christophe Felder. In dat boek staan bijna alle recepten die je nodig kan hebben bij patisserie.

Basisrecept macarons
40 - 42 macarons

- 200 gr amandelpoeder (te koop bij natuurwinkels)
- 200 gr poedersuiker
- 50 ml water
- 200 gr fijne kristalsuiker
- 150 gr eiwit (splitsen in 2x 75 gr)


Meng het amandelpoeder en poedersuiker in de keukenmachine, gedurende 30 seconden. Zeef het mengsel in een grote kom. Voeg het water en kristalsuiker toe aan een steelpan. Meng het geheel en verhit op middelhoog vuur. Let op dat er geen suiker meer aan de rand van de pan zit. Steek de suikerthermometer in de steelpan. Als de suiker 114C is, mix dan op volle snelheid 75gr eiwit met de mixer. Zet de mixer op langzaam als de suikerthermometer op 118C staat en schenk de suikerstroop langzaam bij het eiwit. Zet vervolgens de mixer weer op hoge snelheid totdat de massa tot lauw is afgekoeld. Schenk de andere 75gr eiwit bij de amandelmix en meng met een spatel. Er ontstaat zo een dikke pasta. Schep wat van de meringue door de amandelpasta en roer goed. Voeg dan de rest van het eiwit toe en meng met een spatel rustig door.
 Vul een spuitzak met het macaronmengsel en spuit rondjes op een bakblik met bakpapier.Voor perfecte ronde macarons teken je rondjes op bakpapier en leg daar een vel bakpapier boven op. Voor de meer 'nostalgische' versie kan je gewoon op gevoel rondjes spuiten. Tik met je hand zachtjes tegen de onderkant van de bakplaat zodat de bovenkant mooi egaliseert. Zet de macarons 10 minuten in de oven op 170C. Draai de bakplaat halverwege (ook met hete-lucht ovens).



Voorbeeld vullingen
- custard met jam
- chocolade ganache
- botercreme

Spuit op de helft van de macarons de vulling en leg de andere helft van de macarons er boven op. Je hoeft ze niet perse direct te serveren, maar bewaar ze liever niet te lang. Het bewaren kan het beste in een afgesloten plastic doosje.

Eet smakelijk!